Blog

Klimaatverandering toegevoegd aan managementsysteemnormen: communiqué ISO-IAF en publicatie van de wijziging

Op 22 februari 2024 publiceerden de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) en het ‘International Accreditation Forum’ (IAF) een gemeenschappelijk communiqué over de aanpassing van de managementsysteemnormen rond het aspect klimaatverandering. In de paragrafen 4.1 en 4.2 wordt nu voor het eerst expliciet klimaatverandering toegevoegd. Deze wijziging gebeurde via een amendement 1 “Climate action changes”.

Oudere werknemers

Kaderovereenkomst tussen de Europese sociale partners over digitalisering

Op 23 juni 2020 sloten de Europese interprofessionele sociale partners een kaderovereenkomst af over digitalisering.

Veiligheids- en gezondheidssignalering / Arbeidsongevallen / Risicoanalyse

Op jacht naar risico’s: een alternatieve manier van sensibilisatie en communicatie rond risico’s

Napo is de held van een reeks aantrekkelijke en informele animatiefilms over veiligheid en gezondheid op het werk van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA). De films zijn zonder gesproken woord en ondertitels en kunnen dus door iedereen worden begrepen.

Gezondheid en re-integratie van de werknemer / Oudere werknemers / Gender

Menopauze bespreekbaar maken op het werk

In 2021 en 2022 deed Securex een grote welzijnsbevraging over de menopauze. In 2023 werden de resultaten gepubliceerd. De laatste tijd is er ook in de wetenschappelijke en populaire pers meer aandacht voor het onderwerp. Bovendien is er een bevraging lopende rond taboes op de werkplek, waarvan de menopauze zeker één is.

Kankerverwekkende en mutagene agentia / Beroepsziekten

De impact van klimaatuitdagingen op werknemers

Het Europees vakbondsinstituut (ETUI) heeft editie 28 van zijn tijdschrift rond veiligheid en gezondheid op het werk (VGW) HesaMag gewijd aan het thema “Workers and the climate challenge”.

Arbeidsplaatsen / Arbeidsorganisatie / Arbeidsongevallen

Sociale fraude en mensenhandel: campagnes, onderzoeksprojecten, informatiebronnen en wetgevende initiatieven

Vaak gebruiken bedrijven onderaannemingsketens om arbeidsrelaties te verhullen, belastings- en socialezekerheidverplichtingen te omzeilen, hoofdelijke aansprakelijkheid te vermijden en zich te onttrekken aan controles door arbeidsinspectiediensten. Deze praktijken geven aanleiding tot uitbuiting, fraude en andere arbeidsmisbruiken, die vaak grensoverschrijdende van aard zijn. Als onderaanneming op de juiste manier wordt gedaan, hoeft het niet per se een probleem te zijn.

Openbaar bestuur, verenigingen en extraterritoriale organisaties

Twee “cyber”-publicaties van de staatsveiligheid

De veiligheid van de staat (VSSE) heeft in 2020 een brochure rond spionage uitgegeven: “Travel Security. Hoe uw gegevens beschermen in het buitenland”. De publicatie richt zich zowel tot het grote publiek als tot overheden. In 2023 werd een vervolgbrochure uitgegeven, “Spionage en inmenging, wordt u geviseerd?”, die zich eerder richt tot medewerkers en vertegenwoordigers van overheidsdiensten (in binnen- en buitenland).

Werken op hoogte / Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) / Arbeidsongevallen

De risico’s van vallende voorwerpen: codes van goede praktijk en andere initiatieven

De risico’s van vallende voorwerpen of objecten, bijvoorbeeld op bouwplaatsen of tijdens constructiewerkzaamheden, worden vaak onderschat. Daarom hebben enkele organisaties richtlijnen of codes opgesteld voor het beheer van vallende voorwerpen.

Veiligheids- en gezondheidssignalering / Tijdelijke of mobiele bouwplaatsen / Collectieve beschermingsmiddelen (CBM) / Arbeidsongevallen
Vervoer en opslag

Safer Works, het veiligheidsprogramma van Infrabel

Het Safer Works of Safer-W-programma van Infrabel omvat een tiental projecten die de veiligheid van de werknemers die op het spoor werken, moet verhogen. Het is een programma voor verschillende directies van Infrabel om veiligheidsrisico's op te sporen en zo te anticiperen op veiligheidsincidenten bij spoorwerken. Ondertussen zijn er verschillende veiligheidsoplossingen geïmplementeerd.

Basiseisen (arbeidsplaatsen) / Arbeidsongevallen
Vervoer en opslag

30 jaar Transport & Logistics Awards

Op 11 mei 2023 werden de Transport & Logistics Awards voor de dertigste keer uitgereikt. Meer dan 1.400 VIP’s uit de transport- en logistieke sector konden de winnaars van de acht reguliere prijzen toejuichen, waaronder de “Truck Safety Award”. Daarnaast werd de winnaar van de Super Transporteur wedstrijd, die werd georganiseerd ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de Transporteur van het Jaar, bekendgemaakt.