Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen
Overgaan naar content. Zoeken FAQ Help Over ons

European Network - Belgian Safe Work Information Center (BeSWIC) - BELGIUM

OSHA-netwerk

Selecteer talen:

U bent hier: Home Campagnes Samen sterk voor preventie

Europese campagne 'Samen sterk voor preventie'

De campagne voor een gezonde werkplek 2012-2013 'Samen sterk voor preventie' van het Europees agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk ging op 18 april 2012 van start en richt zich op het dubbele concept van leiderschap van het management en participatie van de werknemers bij veiligheid en gezondheid op het werk.

Meer informatie op de campagnewebsite: Samen sterk voor preventie.

Belangrijke informatie over de campagne vindt u in:

 

Nationale campagnepartners:

FOD WASO Prebes SPIE Febelsafe
NAVB Prevent VC-CS BNP Paribas Fortis Mensura

Belangrijke data in deze campagne

Wedstrijden

Europese Awards voor goede praktijken

Een van de belangrijkste onderdelen van de campagne is de uitreiking van de Europese Awards voor goede praktijken. Dit prijzenprogramma is speciaal bedoeld om de beste voorbeelden van samenwerking tussen managers en werknemers ten behoeve van risicopreventie voor het voetlicht te brengen. Voor de winnaars betekenen de Awards een erkenning van hun rol bij het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in Europa.

De inzendingen werden eerst op nationaal niveau geselecteerd en vervolgens aan een Europese jury voorgelegd, die de winnaars koos. De Europese Awards werden op 27 april 2013 uitgereikt.

Raadpleeg op de website van het Europees Agentschap:

Belgische inzending voor de Europese Awards bekend

De keuze van de Belgische jury viel op Unilin en het Wit-Gele Kruis Limburg. Beide laureaten zijn op 22 oktober 2012 voorgesteld tijdens het colloquium over de campagne ‘Samen sterk voor preventie’ in het gebouw van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg te Brussel. De jury is voor haar keuze op zoek gegaan naar de beste voorbeelden van sterk leiderschap van het management en actieve werknemersparticipatie.

Raadpleeg de goede praktijken:

Prijs van de Hoge Raad voor preventie en bescherming op het werk

Elk jaar reikt de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk haar prijs uit. De wedstrijden van 2011 en 2012 werden georganiseerd in het kader van de campagne.

Op 24 oktober 2011 heeft de Hoge Raad haar prijs uitgereikt aan 3 winnaars van de wedstrijd van 2011: SWIFT, Familiehulp en Marianne Hermant, preventieadviseur van een Waalse politiezone. Dat jaar werd er ook een extra prijs uitgeloofd voor (audio)visuele hulpmiddelen.

Lees meer over de uitreiking van de Prijs van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk 2011.

Op 27 november 2012 heeft de Hoge Raad haar prijs ook aan 3 laureaten uitgereikt: Familiehulp, Cibo en Magolux. Lees er meer over in dit persbericht: Cibo, Familiehulp en Magolux: 3 laureaten van de Prijs voor de Hoge Raad (PDF – 3 p. - 286 KB)

Campagnemateriaal

Een groot aanbod aan campagnemateriaal is gratis ter beschikking op de campagnewebsite. In de rubriek ‘Materialen’ vindt u casestudy’s, publicaties, preventieve oplossingen zoals checklists, allerlei praktische tools, folders, brochures, gidsen, promotiemateriaal, enz.

Bovendien heeft het Europees Agentschap een nieuw Napo filmpje ontwikkeld over samenwerken. U kunt het bekijken op de website van Napo: Napo in…… samenwerken

Werknemersparticipatie op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk: een handleiding

Werknemers zijn vaak zeer goed op de hoogte van hun werk en weten hoe hun werk veiliger gemaakt kan worden. Deze handleiding helpt werknemers deze kennis te gebruiken om in actieve samenwerking met managers de veiligheid en gezondheid op hun werk te verbeteren.

De handleiding schetst de respectieve rollen, verantwoordelijkheden en wettelijke verplichtingen van werknemers, werknemersvertegenwoordigers en werkgevers. Ze geeft concrete voorbeelden van de stappen die ieder van de betrokkenen kan nemen om de veiligheid en gezondheid op hun werk wezenlijk te verbeteren. Ze bevat ook een nuttige checklist waarmee werknemers en werknemersvertegenwoordigers kunnen controleren of zij al het nodige doen om risico’s te vermijden.

Raadpleeg de handleiding op de website van het Europees Agentschap: Werknemersparticipatie op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk — Een handleiding (PDF)

Leiderschap van het management op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk: een praktische gids

Actief leiderschap op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk is niet alleen om wettelijke of ethische redenen belangrijk, maar ook vanuit zakelijk oogpunt. Veilige en gezonde werkplekken helpen bedrijven en organisaties om te slagen en succesvol te maken.

De praktische gids is bedoeld voor managers die leiderschap willen tonen op het gebied van veiligheid en gezondheid. De gids biedt bedrijfsleiders praktische informatie over de manier waarop zij de veiligheid en gezondheid kunnen verbeteren door doeltreffend leiderschap, betrokkenheid van werknemers en continue beoordeling en herziening, waardoor bedrijven en organisaties voor iedereen veilig en gezond worden.

Aan de hand van een tool voor zelfbeoordeling krijgt men een indruk van het niveau van de preventie in het bedrijf en worden mogelijkheden voor verbetering gegeven.

Raadpleeg de praktische gids op de website van het Europees Agentschap:

Leiderschap van het management op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk – Een praktische gids (PDF)