Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen
Overgaan naar content. Zoeken FAQ Help Over ons

European Network - Belgian Safe Work Information Center (BeSWIC) - BELGIUM

OSHA-netwerk

Selecteer talen:

U bent hier: Home Nieuws van BeSWIC Rapport: kinderopvang in Europa

Rapport: kinderopvang in Europa 09-04-2009

De Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden heeft op haar website een rapport gepubliceerd over de sector van de kinderopvang in Europa. Het rapport schetst een beeld van de sector door middel van kerncijfers en statistieken.

Overal in Europa zoeken werkende ouders opvang voor hun kinderen. Wanneer de grootouders of andere familieleden de kinderen niet kunnen opvangen, maken veel werknemers gebruik van betalende kinderopvang.

Groeipijnen

Uit het rapport ‘Foundation Findings - Childcare services in Europe’ blijkt dat de sector van de kinderopvang overal in Europa groeit. Tegelijkertijd wordt de branche ook overal met dezelfde problemen geconfronteerd. Zo is er overal een tekort aan opvangplaatsen, ligt de prijs van de kinderopvang erg hoog en zijn niet alle werknemers in deze sector even hoog opgeleid.

Vrouwelijk beroep

Uit de cijfers blijkt ook dat slechts heel weinig mannen in de kinderopvang werken. Onthaalmoeder of medewerker van eenkinderopvangdienst blijft anno 2009 nog steeds een erg vrouwelijk beroep.
In de Scandinavische landen liggen de kwalificatievereisten vrij hoog en hebben veel kinderverzorg(st)ers een universitaire opleiding genoten, terwijl in de rest van Europa dit beroep meestal uitgeoefend wordt door laaggeschoolde personen.

Aanbevelingen

Het rapport bevat ook enkele aanbevelingen voor de beleidsmakers. Zo vinden de onderzoekers dat:

  • kinderopvang in veel landen te duur is
  • er maatregelen moeten getroffen worden zodat kinderopvang ook toegankelijk is voor achtergestelde gezinnen
  • er vaak onvoldoende naschoolse opvang voorzien is voor kinderen in Europa. Dat bezorgt werkende ouders vaak veel stress of leidt ertoe dat een van de ouders deeltijds of halftijds gaat werken.

Meer info:

Lees het volledig Engelstalig rapport op de website van de Europese Stichting: Foundation Findings - Childcare services in Europe