Is de arbeidsarts gebonden aan het beroepsgeheim? Mag de arbeidsarts in bepaalde situaties informatie doorgeven aan de werkgever?

De arbeidsarts is strikt gebonden aan het beroepsgeheim, zoals vastgelegd is in titel 4 van boek I van de codex over het welzijn op het werk.

De arbeidsarts is verder ook gebonden door twee codes:

Het recht op privacy van de patiënt wordt voorzien door:

  • De specifieke communicatie tussen arbeidsarts en werkgever. Die communicatie gebeurt via het formulier gezondheidsbeoordeling dat geen enkele diagnostische beoordeling mag bevatten.
  • Het medisch dossier is enkel toegankelijk voor de arbeidsarts of verpleegkundige die verbonden is aan de afdeling medisch toezicht van de Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk of de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk. De werkgever heeft nooit toegang tot het medisch dossier van de werknemers.
  • Uiteraard is er ook de wetgeving op de privacy, de wetgeving op de rechten van de patiënt en het arbeidsrecht die de privacy van uw patiënt beschermt.

De werkgever wordt dus niet ingelicht over diagnoses van de werknemer, toch niet door de arbeidsarts. Sommige werknemers opteren ervoor zelf hun diagnose en medische achtergrond te delen met hun collega’s of leidinggevende. Wel bespreekt de arbeidsarts de beperkingen die voortvloeien uit een diagnose (bv. werknemer mag niet boven schouderhoogte werken, werknemer mag niet werken met voedingsmiddelen). De arbeidsarts is deskundige in de relatie gezondheid – werk en weet hoe hij eventuele onterechte vragen van werkgevers naar diagnoses kan pareren.

Meer informatie

Meer informatie over dit onderwerp en de regelgevende teksten zijn beschikbaar op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg in de rubriek Thema's > Welzijn op het werk > Het gezondheidstoezicht op de werknemers.

Meer informatie in de rubriek Terug aan het werk.