75 jaar INRS

Sinds 1947 draagt het ‘Institut national de recherche et de sécurité pour la prévention des accidents du travail et des maladies professionnelles’ (INRS) met een budget van ongeveer 80 miljoen euro en circa 570 medewerkers bij tot de preventie van beroepsrisico's in Frankrijk.

Dit artikel geeft een overzicht van de historiek van het INRS en verwijst naar andere organisaties met 75 jaar-vieringen. Tenslotte lijsten we enkele BeSWIC-berichten op rond vieringen en publicaties van het INRS.

INRS: een historiek

Het ‘Institut national de sécurité’ (INS) werd opgericht in 1947 door de Franse sociale partners. Aanvankelijk concentreerde het instituut zich op het verzamelen en verspreiden van informatie en opleidingen.

In 1968 werd het instituut omgedoopt tot het ‘Institut national de recherche et de sécurité pour la prévention des accidents du travail et des maladies professionnelles’ (INRS) en breidde het zijn activiteiten uit tot toegepast onderzoek. Dit toegepast onderzoek beslaat uiteenlopende gebieden, zoals fysica, mechanica, ergonomie, chemie en toxicologie, enzovoort.

Sinds de jaren 80 is de onderzoeksactiviteit sterk geëvolueerd, met als permanente uitdaging de overdracht van onderzoeksresultaten naar de ondernemingen en preventiedeskundigen (ziekenfonds, arbeidsgeneeskunde, enzovoort).

De evolutie van de regelgeving betekende een keerpunt in de preventie van beroepsrisico's in de jaren 90. De regelgeving verankerde de verplichtingen van de werkgever om de (lichamelijke en geestelijke) gezondheid en de veiligheid van zijn werknemers te beschermen, het betekende de noodzaak om de risico's in het bedrijf regelmatig te evalueren en passende preventieve maatregelen te nemen, ...

Met een multidisciplinaire aanpak (epidemiologie, metrologie, engineering, …) tracht het INRS in te spelen op de voortdurend veranderende uitdagingen in gezondheid en veiligheid op het werk: meervoudige blootstelling van de werknemers, multifactoriële oorsprong van de risico's, latentie bij het ontstaan van bepaalde pathologieën, overheersing van nieuwe technologieën, nieuwe vormen van werkorganisatie, vergrijzing van de werknemerspopulatie (rekening houdend met de moeilijkheidsgraad van het werk), ...

Het INRS werkt nauw samen met de ‘Caisse nationale de l’Assurance Maladie’ (Cnam) en zijn regionale netwerk van Carsat, Cramif en CGSS. Het instituut werkt samen met andere preventieorganisaties (AnsesAnactOPPBTP en Eurogip) en onderzoeksorganisaties.

Meer informatie is beschikbaar in het Frans op de website van het INRS:

In 2017 publiceerde het INRS volgend persbericht ter ere van zijn 70ste verjaardag: 1947 - 2017 : 70 ans d’engagement de l’INRS.

Op deze BeSWIC website werd vorig jaar een bericht geplaatst over andere preventie-organisaties die hun 75-jarig bestaan vierden: 75 jaar vereniging(en) voor preventieadviseurs.

Naamgenoten: INRS Canada en ‘INRS–Institut Armand-Frappier’

De Canadese naamgenoot INRS (‘Institut national de la recherche scientifique’) werd door de regering van Quebec in 1969 opgericht en vierde in 2019 zijn 50-jarig bestaan. Meer informatie hierover op de website INRS 50.

In 1938 werd in Canada het ‘Institut Armand-Frappier’ opgericht dat onderzoek doet naar microbiologie en preventieve geneeskunde. Dit instituut werd later opgenomen in het hoger vermelde Canadese INRS en heeft nu als naam ‘INRS–Institut Armand-Frappier’. In 2013 vierde het instituut zijn 75-jarig bestaan en werd volgend document gepubliceerd op de website van het ‘INRS–Institut Armand-Frappier’: L'oeuvre d'Armand Frappier : 75 ans de recherche et d’enseignement pour l’amélioration de la santé.

Andere organisaties met 75-jaar vieringen

In de loop van de laatste jaren waren er nog vieringen in binnen- en buitenland. Twee hiervan willen we vermelden in dit bericht.

In 2021 bestond het ‘National Institute for Occupational Safety and Health’ (NIOSH) 50 jaar. Het NIOSH werd opgericht met de ‘Occupational Safety and Health (OSH) Act’ van 1970 in de Verenigde Staten als een afzonderlijk en onafhankelijk onderzoeksprogramma om objectieve wetenschappelijke onderzoeksresultaten te creëren op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk. Meer informatie is beschikbaar in het Engels op de website van ‘Centers for Disease Control and Prevention’ (CDC): NIOSH 50th Anniversary.

Op 28 december 1944, terwijl de Slag om de Ardennen nog in alle hevigheid woedde, werd in Brussel de ‘Besluitwet betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders’ ondertekend. In 2019 vierde dus ook de sociale zekerheid zijn 75 jaar. De Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid wijdde een speciale webpagina aan dit 75-jarig bestaan: 75 jaar sociale zekerheid.

BeSWIC-berichten rond publicaties van INRS en NIOSH, vieringen van andere organisaties of publicaties met een historisch perspectief

Vele documenten van het INRS en het NIOSH zijn opgenomen in diverse thema’s (welzijnsrubrieken) onder externe documentatie en in blogberichten. Via de zoektermen INRS en NIOSH kan u deze documenten eenvoudig terugvinden.

Naast de hierboven vermelde organisaties, vierden ook andere welzijnsstakeholders op internationaal en nationaal niveau in de loop der jaren hun zoveel-jarig bestaan, nieuwe wetgevende kaders of andere gebeurtenissen, waarover deze BeSWIC website berichtte. Hieronder vindt u enkele voorbeelden:

Daarnaast plaatsen volgende BeSWIC-artikels een aantal risico’s in een historisch perspectief: