Afleiding achter het stuur door gsm en sms: campagnes BIVV en Sofico

Op 29 juli 2014 heeft het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) een nieuwe campagne gelanceerd die bestuurders moet ontraden om achter het stuur de gsm te gebruiken of een sms te sturen. De campagne is nodig omdat heel wat bestuurders gsm’en en sms’en achter het stuur als normaal beschouwen, ondanks het verhoogde risico op een ongeval. Wie belt achter het stuur loopt 3 tot 4 keer meer kans op een ongeval. Bij sms’en is dat risico 23 keer groter.

Ook de ‘Société de Financement Complémentaire des infrastructures’ (Sofico), de Waalse Maatschappij voor aanvullende financiering van infrastructuurwerken, heeft begin dit jaar een gelijkaardige campagne over het gevaar van onoplettendheid aan het stuur gelanceerd: Pas de distraction au volant, restez plutôt connecté à la route !

Campagne van het BIVV

Het gsm-gebruik leidt de bestuurder af, zowel op cognitief, visueel, fysiek als auditief vlak. Het gedrag van een bestuurder die telefoneert achter het stuur wordt gekenmerkt door tragere reacties, onaangepast rijgedrag, minder aandacht voor relevante informatie en een mentale overbelasting.

Het mediaplan voorziet 650 borden langs de autosnelwegen en de affiche is ook te zien op de achterkant van 250 vrachtwagens.

Naast de affiche met het campagnebeeld is er ook een aparte website www.beepbeepboemboem.be met allerlei feiten en cijfers over afleiding achter het stuur, een uit het leven gegrepen filmpje dat ons op een pakkende wijze de gevolgen toont van sms’en achter het stuur en enkele nuttige tips.

Meer info in dit persbericht: BIVV lanceert campagne tegen gsm’en achter het stuur (PDF)

Buitenland

In het Verenigd Koninkrijk is er zelfs sprake dat de politie de GSM in beslag zal nemen na een verkeersongeval.

Zie deze berichten hierover:

In de Verenigde Staten is er sprake dat 26% van de ongevallen met GSM gebruik te maken heeft. Meer info op de website van de National Safety Council (NSC):

Op de Amerikaanse website voor afgeleid rijden “www.distraction.gov” kan “Overview of Results From the International Traffic Safety Data and Analysis Group Survey on Distracted Driving Data Collection and Reporting” gedownload worden.

Nog meer informatie daarover is beschikbaar op deze Amerikaanse websites:

In Australië heeft het ‘Centre for Accident Research and Road Safety – Queensland (CARRS-Q)’ deze fact sheet daarover uitgebracht: Mobile phone use & distraction while driving (PDF)

Ook veel informatie vindt u op de wikipedia webpagina Mobile phones and driving safety

Meer info