Beeldschermwerk leidt bij 2 op 3 werknemers tot fysieke klachten

Uit een onderzoek van HR-dienstverlener Attentia bij meer dan 6.000 Belgische personeelsleden blijkt dat 66 procent van de Belgische werknemers die aan een beeldscherm zitten, het voorbije jaar fysieke klachten heeft gehad. Opvallend is dat medewerkers jonger dan 30 jaar meer visuele klachten hebben dan collega’s ouder dan 50 jaar.

Self assessment beeldschermwerk

Sinds januari 2016 zijn bedrijven niet meer verplicht om een medisch onderzoek voor beeldschermwerkers te organiseren. Wat ze wel nog moeten coördineren is een vijfjaarlijkse risicoanalyse rond beeldschermwerk. Dat kan volgens Attentia efficiënt via een online zelfevaluatie. Attentia merkt een positieve evolutie in het aantal bedrijven dat zo'n "self assessment beeldschermwerk" organiseert.

Uit de analyse van meer dan 6.000 self assessments door Attentia blijkt dat 66 procent van de Belgische beeldschermwerkers het voorbije jaar fysieke klachten had. Zelfs 74 procent van alle deelnemende medewerkers heeft minstens één keer per week visuele klachten na een werkdag. Bij medewerkers jonger dan 30 jaar ligt dat percentage (82 procent) hoger dan bij oudere werknemers (70 procent).

Meest voorkomende klachten

De meest voorkomende klachten zijn vermindering van concentratie, gevoel van stress, hoofdpijn en duizeligheid, pijnlijke ogen en minder goed zien.

Hoewel fysieke klachten vaak door een combinatie van factoren komen, speelt een slecht afgestelde werkomgeving zeker een rol. Van alle medewerkers die deelnamen aan een self assessment én aangegeven hebben dat ze met pijn in de onderrug kampen, heeft 48 % een werkhouding die niet volledig volgens de regels is afgesteld.

Tips van Attentia

  • zet de voeten plat op de grond zodat ze voldoende steun ervaren van de grond;
  • leg de armen in een hoek van minstens 90 graden en ondersteund door armleuningen of het werkblad;
  • zet de bovenkant van het scherm maximaal op ooghoogte.