On-line test van Agoria: Gebruikt u een roltrap zoals het hoort?

In het kader van de Europese Week voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk 2020 ontwikkelde Agoria een online test (quiz) om na te gaan in welke mate u roltrappen veilig gebruikt. Aan de hand van 10 meerkeuzevragen peilt Agoria naar de kennis over het veilig gebruik van roltrappen. Daarbij focussen ze vooral op 10 aandachtspunten, bepaald aan de hand van een analyse van de meest frequente ongevallen. U ontvangt op het einde een score, samen met een duidelijke uitleg over het aangewezen veilige gedrag.

Lees het bericht hierover op de website van Agoria: Veilig roltrapgebruik: daar werken we aan!

De quiz kan rechtstreeks worden afgelegd via de website van Agoria: quiz.

Risico’s op roltrappen

Rolpaden en roltrappen komen veel voor in trein- en metrostations, op luchthavens en in grote winkelcentra. Iedereen met loshangende kledij, losse schoenen of andere uitstekende zaken (bijvoorbeeld dieren aan een leiband) kunnen door roltrappen worden gegrepen, met ernstige kwetsuren en zelfs met de dood tot gevolg. Kinderen zijn extra kwetsbaar op roltrappen omdat hun tengere lichaamsdelen zelf kunnen worden gegrepen.

Dit bericht op de blog van deze BeSWIC website geeft een goed overzicht van de risico’s, maatregelen, normering en sensibilisatie: Pas op om niet gegrepen te worden door roltrappen en liften.

Agoria en de Europese liftfederatie “European Lift Association” (ELA) hebben samen een gids rond roltrappen opgemaakt; die is beschikbaar op de website van Agoria: Veiligheid van roltrappen en loopbanden - Europese aanbevelingen voor verbeteringen van de veiligheid van werkende eenheden (PDF, 6,11 MB).

Ook op de website roltrapveilig, van het Nederlandse Liftinstituut, kan veel nuttige informatie gevonden worden: filmpjes, cijfers en onderzoek en tips voor veilig roltrapgebruik voor volwassenen en kinderen.

De MIVB heeft 2 webpagina’s waar men wijst op de risico’s:

European Lift Association (ELA)

De ELA vertegenwoordigt zowel nationale organisaties als bedrijven die actief zijn in de sector van de liften, roltrappen en de (veiligheids)componenten van deze toestellen.

Ze heeft een webpagina specifiek voor:

Op de webpagina rond veiligheid kunnen diverse gidsen in verschillende talen worden gedownload. Hierover is er op deze BeSWIC website ook dit bericht gepubliceerd: Gids over goede veiligheidspraktijken voor liften.

De ELA beloont jaarlijks tussen haar leden een vereniging voor haar uitstekende prestaties. Het gaat om het verbeteren van de samenwerking in ELA-comités en om activiteiten en prestaties op nationaal niveau. Agoria mocht de ELA-prijs in 2018 in ontvangst nemen. Lees het bericht hierover op de website van Agoria: Agoria ontvangt ELA-prijs voor 'outstanding performance'.

Veiligheid van liften

Agoria speelt ook een rol in het verbeteren van de veiligheid en modernisatie van liften. Zo was het betrokken bij de volgende projecten:

Samen met andere organisaties, zoals het Nederlandse Liftinstituut, denkt men na over het elektronisch liftboek. Lees hierover dit artikel op de website van Liftinstituut: Mogelijke komst digitaal liftboek maakt reacties los.

Rond veiligheid van liften en het moderniseringsprogramma zijn er al deze berichten op de BeSWIC website gepubliceerd:

Parlementaire vragen

Over liften zijn al diverse parlementaire vragen gesteld. U kunt er enkele raadplegen in de module Parlementaire vragen.

Meer informatie over liften

  • op de website van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, in de rubriek Thema's > Welzijn op het werk > Arbeidsmiddelen > Personenliften;
  • op de website van de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie , in de rubriek Thema's > Kwaliteit & Veiligheid > Veiligheid van goederen en diensten > Specifieke reglementeringen > Liften en kabelbanen > Liften: Veiligheid van liften.