08.09.2015

Update 23/08/2023

De Matexpo Green Award en Innovation Award zijn uitgereikt tijdens de opening van de Matexpo beurs voor bouwmaterieel op 1 september 2015 te Kortrijk. Een trilmachine won de Green Award en de Innovation Award ging naar een torenkraanlift.

Opening van Matexpo

Van 2 tot 6 september 2015 wordt voor de 36e keer de 2-jaarlijkse Matexpo beurs georganiseerd in Kortrijk. Dat is de grootste bouwmachinebeurs in de Benelux.

Op 1 september 2015 was er de officiële opening. Tijdens de opening waren er toespraken van eerste Minister Louis Michel en burgemeester Vincent Van Quickenborne, werd de campagne van het navb “Veilig werken op hoogte” gelanceerd en werden de Innovation en Green award uitgereikt.

Green en Innovation Award

Sedert 2007 worden er awards uitgereikt voor het meest innovatieve en meest milieuvriendelijke product. De jury bestaat uit professionals uit de materieelbranche.

Green Award

Voor de Green Awards waren er volgende kandidaten geselecteerd:

  • Atlas Copco met QLB 60
  • Vandaele Machinery met JCB Intel-Hybrid Generator
  • Locquet met Power & Light Battery Pack
  • Quality Pumps met SIP
  • Wacker Neuson met AS30 en AS50.

De uiteindelijke winnaar was Wacker Neuson met een trilmachine dat geen lawaai maakt, door zijn elektrische accu geen uitlaatgassen produceert en waarbij de hand-arm trillingen worden gedempt.

Meer info over dit product: accustamper

Het reglementair kader van de emissie- en geluidsnormen bij bouwmachines zijn niet zo gekend. Hierover werd er een artikel gepubliceerd op deze website van het Belgisch kenniscentrum over welzijn op het werk BeSWIC (Belgian Safe Work Information Center): Heftrucks, werfmachines en ander rollend materieel: geluids- en emissienormen

Innovation Award

Voor de Innovation Awards waren deze kandidaten geselecteerd:

  • Bergerat Monnoyeur met Caterpillar MH3037
  • Van der Spek met Liebherr LiUP 200
  • MOL met kipoplegger Ellips Hardox 500
  • Tramac met Montabert Anti-Seismisch BRV-systeem
  • Heli met Rail Safety System.

De uiteindelijke winnaar was Liebherr LiUP 200 dat een autonoom werkende lift op een torenkraan installeerde, waarbij ook energie bij het dalen wordt gerecupereerd. Op deze manier moeten werknemers niet meer met kooiladders een kraan beklimmen.

Meer info over dat product:

Het thema welzijn van torenkraanbestuurders en de toegang tot kranen kwam op 6 september 2013 aan bod tijdens een studiedag georganiseerd door de Vaste Commissie Bouw van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk.

Genomineerd bij de Top3 voor Innovatie was het Heli Rail Safety System (RSS). Dit RSS-systeem is conform de EN 13374 norm over tijdelijke randbeschermingssystemen en kan langs spoorwegen worden ingezet. Meer info: Innovatief Rail Safety System en het nieuwsbericht: Rail Safety System – Het magnetisch hekwerk voor spoorwerkzaamheden.

Het thema veilig langs sporen en perrons kwam ook aan bod dit bericht op deze BeSWIC website: Veiligheid langs de sporen en op het perron

Meer info

Berichten over andere awards op deze BeSWIC website: