09.12.2019

De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) onderzoekt sinds 2004 'werkbaar werk'. Hij peilt daarbij naar werkstress, motivatie, leermogelijkheden en de balans tussen werk en privéleven. Nooit eerder waren de resultaten zo slecht.

Minder dan de helft van de Vlamingen (49,6 procent) zegt een 'werkbare job' te hebben. Dat blijkt uit de driejaarlijkse werkbaarheidsmonitor van de SERV bij 13.000 Belgen. Bij vorige studies in 2013 en 2016 telde de SERV nog respectievelijk 55 procent en 51 procent werkbare jobs.

Meer stress en werkdruk

Vooral de werkstress piekt. 840.000 werknemers hebben psychische vermoeidheidsproblemen. Het gaat om 36,8 procent van de Vlaamse werknemers. Een op de zeven of 310.000 werknemers zitten in een 'acute en problematische' situatie. Ze zitten tegen een burn-out aan.

Ook de overige indicatoren gaan in het rood. Het aantal Vlamingen met motivatieproblemen steeg aanzienlijk, naar bijna een half miljoen. Bijna 300.000 werknemers krijgen werk en privé niet gecombineerd.

Hoofdoorzaak is volgens de SERV de krappe arbeidsmarkt. Vacatures raken almaar moeilijker ingevuld, wat leidt tot toenemende werkdruk. Meer aanwervingen betekent meer werk, om nieuwe collega's in te werken en niet-ingevulde functies op te vangen. Daarnaast wegen voortdurende reorganisaties door.

Nog hogere belasting in onderwijs en zorg

De sectoren waar werknemers het zwaarst kreunen onder hun job zijn het onderwijs en de zorgsector. Niet toevallig sectoren waar de afgelopen jaren flink is bespaard en gereorganiseerd.

Het zijn allebei sectoren waar heel wat vacatures niet ingevuld raken. Ziekenhuizen, onderwijsinstellingen en rusthuizen hebben het lastig om voldoende mensen te vinden. Maar ook als die dienstroosters niet ingevuld raken, moet het werk gedaan worden. Dat maakt dat de werkdruk in die sectoren erg hoog ligt.

Het zijn ook sectoren bij uitstek die met mensen werken en die patiënten, leerlingen of hun ouders zijn de voorbije jaren erg veeleisend en mondig geworden. Dat geeft de werknemers, die sowieso gebukt gaan onder hoge werkdruk, extra belasting.

Geen 60 % werkbaarheid

De bevraging maakt deel uit van het akkoord dat de Vlaamse sociale partners in 2007 sloten. Tegen 2020 moet 60 procent van de Vlaamse jobs 'werkbaar' zijn, om langere loopbanen mogelijk te maken. Die doelstelling wordt niet gehaald.

Meer info

Persbericht op de website van de SERV: Werkbaar werk in Vlaanderen onder druk: vooral werkstressklachten zijn de oorzaak.