De website van het Belgisch Bureau voor Normalisatie (NBN) is recent gewijzigd. Zo kan u gemakkelijker normen opzoeken en krijgt u een ruime omschrijving waarover de norm gaat. Met een nieuwe functionaliteit kan u voortaan ook commentaar geven op normen die in ontwerpfase zijn. Bovendien zijn alle artikels in het Nederlands, het Frans en het Engels.
Opvolging normen
Op de startpagina van de website (http://www.nbn.be/nl) kan u een zoekwoord of de referentie van een norm ingeven en u krijgt dan een resultatenlijst waarin naar de betreffende normen wordt verwezen. De catalogus bevat meer dan 40.000 normen.
Sectoren kunnen ook normenpakketen samenstellen. Zo zijn er al pakketten samengesteld voor lassen, wegenbouw, machineveiligheid, Eurocodes en brandveiligheid.
Het ontwikkelen van normen gebeurt via geëigende processen. Sectorale operatoren gebruiken hiervoor experten en stellen een werkprogramma voor.
De normen die in onderzoek zijn en waarvoor u nu commentaar kan geven, vindt u in de webrubriek Normen in onderzoek
Wettelijke basis
De wet van 3 april 2003 betreffende de normalisatie regelt de organisatie van het NBN. Die wet en andere economische wetten worden momenteel gebundeld in een wetboek van economisch recht.
De gecodificeerde versie van het wetboek vindt u op de website van de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie (FOD Economie): Codificatie van de economische wetgeving
Met het koninklijk besluit van 8 december 2013 betreffende de inwerkingtreding van bepaalde boeken van het Wetboek van economisch recht is boek IX "Veiligheid van producten en diensten" op 12 december 2013 in werking getreden. Raadpleeg dat besluit op de JUSTEL database met de geconsolideerde Belgische wetgeving: 8 DECEMBER 2013. - Koninklijk besluit betreffende de inwerkingtreding van bepaalde boeken van het Wetboek van economisch recht
Daarnaast heeft de verordening 1025/2012 van de Europese Unie (EU) ook het standaardisatielandschap aangepast met ook aanpassingen van nieuwe aanpakrichtlijnen. De verordening vindt u op de website van de EU: Verordening (EU) nr. 1025/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2012 (PDF)
Sensibilisatie en opleidingen
Recent hebben NBN en Agoria, de federatie van de technologische industrie, over normalisatie een opleiding gegeven. Mogelijks wordt die opleiding in de toekomst opnieuw gegeven. Meer info op de website van Agoria: Word normalisatiedeskundige
Daarnaast organiseert het Europese Comité voor Normalisatie (CEN) om de 6 maanden (één in het voorjaar en één in het najaar) de StandarDays. Deelname is gratis.
Meer informatie
- Berichten op deze website van het Belgisch kenniscentrum over welzijn op het werk BeSWIC:
- Op de website van de FOD Economie: Normalisatie
- Op de website van de Europese Commissie:
- Over het Europees normalisatiebeleid:
- In het Frans: Politique européenne de normalisation
- In het Engels: European standardisation policy
- Overzicht van de Europese mandaten om standaarden te ontwikkelen:
- In het Frans: Commandes de normalisation - Mandats
- In het Engels: Standardisation requests - mandates
- Over het Europees normalisatiebeleid:
- Overzicht van de nieuwe aanpakrichtlijnen met de lijsten van geharmoniseerde normen: New Approach Standardisation in the Internal Market - Directives or Regulations and Standards
- Website van het CEN
- Opzoekinstrument voor informatie over normen: NoRA OH&S standards search tool