10.05.2019

Een nieuwe burn-outtherapie helpt patiënten al na gemiddeld 92 dagen weer aan het werk. Dat is dubbel zo snel als om het even welke andere therapie.

Als klinisch psycholoog gespecialiseerd in burn-outs, stress en trauma's ontwikkelde VUB-professor Elke Van Hoof een gloednieuwe therapie. Aan de hand van traumapsychologie probeert ze werknemers van hun burn-out af te helpen.

Van Hoof ontdekte dat veelgebruikte psychologische technieken voor traumatherapie ook erg effectief zijn voor de behandeling van burn-out. Zo is er bij mensen met een burn-out net als bij traumapatiënten een onevenwicht tussen gevoel en logisch redeneren. Bij Van Hoofs aanpak is werkhervatting een focuspunt vanaf de start van de behandeling.

De afgelopen twee jaar gebruikte Van Hoof een methode op basis van traumatherapie om 100 patiënten met een burn-out te behandelen. 70 procent van hen ging daarna weer aan het werk, gemiddeld na 92 dagen afwezigheid. Dat is dubbel zo snel als de gemiddeld werkonderbreking van 189 dagen volgens Nederlands statistieken over de effecten van behandelingen zoals psychotherapie.

Opmerkelijk is dat een derde van de herstelde patiënten voltijds aan de slag gaat. Iets minder dan de helft doet dat in een deeltijdse baan. De helft van de werknemers die terug aan de slag gingen, bleef bij dezelfde werkgever. Minder dan 1 procent van de patiënten die professor Van Hoof de voorbije 2 jaar behandelde is hervallen en dit om redenen die buiten de controle van de medewerker of de hulpverlener vielen.

Volgens Van Hoof levert haar werkwijze een aanzienlijke besparing op van 100.000 euro per medewerker.

Professor Van Hoof heeft een team van zestig psychologen klaar, verspreid over het land, die opgeleid zijn om mensen met burn-out op de nieuwe manier te helpen. Ze zijn verbonden via een platform, waarop ze ook feedback krijgen. Op termijn wil Van Hoof dat platform openstellen voor alle psychologen die erin zijn geïnteresseerd.

Meer info