Universiteiten en bedrijven onderzoeken economische relevantie van robotpakken

De twee universiteiten VUB en KU Leuven willen samen met twintig bedrijven uit verschillende sectoren de handen in elkaar slaan om de economische relevantie van exoskeletten te onderzoeken. Zulke superpakken kunnen zware arbeid verlichten.

Exoskeletten om fysiek zware jobs te verlichten

Exoskeletten worden al ingezet om mensen die verlamd zijn, opnieuw te laten lopen. Maar ook bedrijven verdiepen zich steeds meer in hightech superpakken. Op die manier kunnen werkgevers de ruggen, gewrichten en spieren van werknemers ontlasten. Met exoskeletten zal men ook de kracht van machines of robots kunnen combineren met de fijne motoriek en intelligentie van de mens.

De fabrieksarbeiders van een BMW-fabriek in Zuid-Carolina in de Verenigde Staten kregen een Ekso Vest. Dat exoskelet verstevigt het bovenlichaam en de armen zodat ze zonder al te veel problemen boven hun hoofd kunnen sleutelen.

Bij het bedrijf Daikin is men al een tijdje op zoek naar een manier om de fysieke arbeid van hun operatoren te verlichten. De werkposten worden ergonomisch geanalyseerd. Soms kan men niet anders dan met een logge manipulator werken om zware gewichten te verplaatsen, maar dat is niet altijd even handig. Exoskeletten kunnen hiervoor een oplossing zijn. Er zijn al heel wat exoskeletten op de markt, maar welke oplossing is nu het beste voor hun werknemers?

Lagerugpijn

Het Europese Spexor-project ontwikkelde een exoskelet ontwikkeld dat vooral de lage rug moet ondersteunen.

Lagerugpijn is na een verkoudheid de voornaamste reden bij arbeiders om niet te komen werken. Uit cijfers van hr-consultant Securex blijkt dat gewrichts- en spierpijnen de grootste oorzaak zijn voor afwezigheid op het werk.

In hetzelfde rapport valt te lezen dat een afwezige arbeider in 2016 de werkgever meer dan 1.000 euro per dag kostte. Daar zit zowel het gewaarborgd loon in voor de zieke werknemer als de kosten om de afwezigheid te compenseren, zoals een tijdelijke vervanging, overuren of het verlies aan kwaliteit. Voor een onderneming met 50 werknemers waar de gemiddelde werknemer iets meer dan 5 dagen per jaar afwezig is, lopen die kosten jaarlijks al snel op tot meer dan 270.000 euro.

Technologie in ontwikkeling

De technologie van de exoskeletten zit op dit moment nog in een prototypefase en de productiekosten liggen nog heel hoog. Maar die kosten zouden wel eens snel kunnen dalen, want het is perfect mogelijk om met één technologie een oplossing te ontwikkelen voor meerdere problemen. Dankzij 3D-printtechnologie zal men bovendien de pakken kunnen aanpassen aan alle maten en gewichten van de werknemers.

(Bron: De Morgen, 25 juli 2017)