Blog

Op de blog vindt u overzichtsartikels over welzijn op het werk. Er wordt steeds doorgelinkt naar relevante en interessante informatie over het besproken onderwerp.

 

Musculoskeletale aandoeningen (MSA) / Psychosociale risico’s (PSR)

Hoe kunnen we werknemers met chronische MSA ondersteunen vanuit een psychosociaal perspectief?

Update 05/10/2023

Hoewel vroegtijdig ingrijpen essentieel is om te voorkomen dat musculoskeletale aandoeningen (MSA) chronisch worden, moeten mensen met chronische aandoeningen worden ondersteund om weer aan het werk te gaan en te blijven. Naast de fysieke gevolgen kunnen ook psychosociale risicofactoren MSA verergeren en de terugkeer naar het werk belemmeren. Een succesvolle aanpak hiervan is van fundamenteel belang voor het creëren van veilige, gezonde en inclusieve werkplekken.

Musculoskeletale aandoeningen (MSA) / Psychosociale risico’s (PSR)

Het verband tussen psychosociale risicofactoren en aandoeningen aan het bewegingsapparaat

Update 05/10/2023

Traditioneel wordt bij veiligheid en gezondheid op het werk (VGW) de nadruk gelegd op een afzonderlijke aanpak van musculoskeletale aandoeningen (MSA) en psychische gezondheidsproblemen (zoals stress, angst en depressie). Hoewel fysieke risicofactoren gewoonlijk de grootste impact hebben op het risico van MSA op de werkvloer, kunnen ook psychosociale factoren aanzienlijk bijdragen aan het risico van het ontwikkelen van MSA en het verergeren van een reeds bestaand probleem.

Psychosociale risico’s (PSR)

Bestaat het recht op deconnectie echt?

Telewerken is een vast onderdeel van het arbeidsleven in Europa geworden. Hoewel we tijdens de COVID-19-pandemie de voordelen van flexibelere manieren van werken hebben ontdekt, worden ook de problemen die voortvloeien uit een steeds meer verbonden leven duidelijker. Helaas is wetgeving alleen misschien niet genoeg om ons recht op disconnectie te waarborgen.

Psychosociale risico’s (PSR) / Geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk
Huishoudens

Charter grensoverschrijdend gedrag in de sector gezinszorg

In de sector van de gezinszorg hebben Vlaamse werkgevers- en werknemersorganisaties een gezamenlijk aanpak afgesproken rond ongewenst seksueel gedrag tijdens tewerkstelling aan huis. Het charter “ongewenst seksueel gedrag op het werk” werd op 24 mei 2022 ondertekend.

Telewerk / Musculoskeletale aandoeningen (MSA) / Psychosociale risico’s (PSR)

Nieuwe manieren, plaatsen en tijdstippen van werken: enkele gezondheidsrisico’s

Update 05/10/2023

De digitalisering van de economie heeft de manier waarop werk in Europa wordt georganiseerd aanzienlijk veranderd. Deze verandering heeft er niet alleen voor gezorgd dat meer mensen op een andere locatie dan kantoor en op andere uren dan van negen tot vijf werken, het heeft ook geleid nieuwe vormen van tewerkstelling, zoals online uitbesteding en korte termijnopdrachten via een online platform (wat men flexibel werk via tijdelijke of interimcontracten noemt).

Psychosociale risico’s (PSR) / Geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk
Kunst, amusement en recreatie

Actieplan grensoverschrijdend gedrag in de mediasector

Update 03/01/2024

Om bedrijven in de mediasector op een gestructureerde manier te helpen bij het voorkomen en aanpakken van grensoverschrijdend gedrag, lanceerde de mediasector op 7 maart 2022 een actieplan tegen grensoverschrijdend gedrag, met de steun van de Vlaamse Minister van Media. De nadruk van dit actieplan ligt heel duidelijk op preventie, waarbij er ingezet wordt op het delen en centraliseren van informatie en het versterken van professionals.

Telewerk / Musculoskeletale aandoeningen (MSA) / Psychosociale risico’s (PSR)

Telewerk en het risico op MSA

Update 05/10/2023

Telewerk is sinds de COVID-19-pandemie enorm toegenomen en zal de manier waarop werknemers hun werk uitoefenen waarschijnlijk blijvend veranderen. Hoewel er heel wat voordelen aan telewerk verbonden zijn, mogen de mogelijke risico’s op de ontwikkeling van musculoskeletale aandoeningen (MSA) en stress niet worden onderschat.

Telewerk / Psychosociale risico’s (PSR)

Het risico op “Zoomvermoeidheid” bij online vergaderingen

Online vergaderingen en evenementen (videoconferenties, webinars) worden steeds vaker gebruikt als alternatief voor face-to-face vergaderingen en evenementen, onder andere door de coronapandemie. Ze hebben voordelen maar ook nadelen. Zo kunnen ze, als ze te vaak voorkomen en te lang duren, tot vermoeidheid en een gevoel van uitputting leiden.

COVID-19 / Musculoskeletale aandoeningen (MSA) / Psychosociale risico’s (PSR)

De erkenning van diversiteit onder werknemers: arbeidsmigranten en MSA

Arbeidsmigranten worden door de aard van het werk dat ze uitvoeren vaker aan werkgerelateerde veiligheids- en gezondheidsrisico’s blootgesteld dan andere werknemers. Het gaat dan vooral over het risico op de ontwikkeling van musculoskeletale aandoeningen (MSA).

Chemische agentia / Psychosociale risico’s (PSR)
Menselijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening

Dringende, medische en psychosociale hulpverlening in cijfers

Jaarlijks nemen in België 1,7 miljoen mensen contact op met het nummer 112. Het is in België een evidentie dat er in geval van ziekte, ongeval of ramp zo snel mogelijk hulp wordt geboden. Achter deze zorg schuilt een geheel van diensten en regelgeving om deze evidentie te waarborgen. De juridische basis is de wet van 1964 betreffende de dringende geneeskundige hulpverlening.