Exoskeletten in de bouw en update van BeSWIC-berichten over diverse nieuwe technologie
Het gebruik van Exoskeletten is de voorbije jaren enorm toegenomen. Ze worden in diverse sectoren gebruikt, en dus ook in de bouwsector.
Op de blog vindt u overzichtsartikels over welzijn op het werk. Er wordt steeds doorgelinkt naar relevante en interessante informatie over het besproken onderwerp.
Het gebruik van Exoskeletten is de voorbije jaren enorm toegenomen. Ze worden in diverse sectoren gebruikt, en dus ook in de bouwsector.
Het Franse Ministerie van Arbeid, het Ministerie van Landbouw, de ‘Caisse nationale d'assurance maladie’ (Cnam), het ‘Institut national de recherche et de sécurité pour la prévention des accidents du travail et des maladies professionnelles’ (INRS) en het ‘Organisme professionnel de prévention du bâtiment’ (OPPBTP) hebben in 2020 een meertalige communicatiecampagne ter voorkoming van arbeidsongevallen opgezet. De campagne is gericht op werknemers die het Frans slecht beheersen, seizoenarbeiders en gedetacheerde werknemers.
ESTA, de Europese vereniging voor abnormaal wegtransport, heeft op 1 januari 2019 het Europees certificaat voor kraanmachinisten (mobiele kranen) gelanceerd nadat het in 2013 met het opstellen hiervan was gestart. Met dit initiatief, waarbij kraanfabrikanten, gebruikers en vakbonden betrokken werden, wil men een Europees certificaat voor kraanmachinisten invoeren, omdat in elk Europees land de regels voor vakbekwaamheid verschillen.
Update 07/03/2023
FEBE, de federatie van de Belgische prefab betonindustrie, heeft een flyer ontwikkeld waarbij in 8 stappen op een ludieke manier de aandacht wordt gevestigd op het veilig storten van beton in dubbele wanden.
Update 17/01/2023
In de bouw kunnen tilhulpen de belasting voor de bouwvakker beperken, zodat zijn gezondheid beter wordt beschermd. Bij het plaatsen van boordstenen, bestratingswerken of betegeling kan men vacuümsystemen als manipulatiemiddel gebruiken.