Blog

Op de blog vindt u overzichtsartikels over welzijn op het werk. Er wordt steeds doorgelinkt naar relevante en interessante informatie over het besproken onderwerp.

 

Brandpreventie / Beroepsziekten / Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)
Industrie / Menselijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening

Het gebruik van nitrilonderhandschoenen onder gewone brandweerhandschoenen: advies HGR

In december 2022 gaf de Hoge Gezondheidsraad (HGR) advies 9542 rond het gebruik van nitrilonderhandschoenen onder gewone brandweerhandschoenen als bescherming tegen kankerverwekkende blootstelling bij brand.

Kankerverwekkende en mutagene agentia / Beroepsziekten
Hout en meubel

Campagne en studiedag over houtstof

Update 04/01/2023

Het opleidings- en informatiecentrum van de hout- en meubelsector Woodwize en het Federaal Agentschap voor beroepsrisico’s Fedris hebben een nieuwe sensibiliseringscampagne over het risico op neuskanker door langdurige blootstelling aan houtstof gelanceerd. De campagne werd voorgesteld op de studiedag over houtstof van Woodwize tijdens Prowood, een driejaarlijkse beurs voor de houtverwerkende nijverheid en aanverwante sectoren in België die dit jaar plaatsvond van 17 tot 21 oktober 2021.

Chemische agentia / Beroepsziekten
Aardolie, chemie, farmacie, rubber en kunststoffen / Bouw

Opleiding rond veilig gebruik van diisocyanaten

Update 13/02/2023

Twee Europese chemische organisaties hebben een website ontworpen en een opleidingsprogramma uitgewerkt rond het veilig gebruik van diisocyanaten voor industriële en beroepsmatige gebruikers. 

Asbest / Beroepsziekten

Nieuwe website van het Asbestfonds

Het Asbestfonds (AFA) heeft na nieuwjaar een nieuwe website gelanceerd.

Gevaarlijke stoffen / Beroepsziekten
Vervaardigen niet-metaalhoudende minerale producten en andere verwerkende industrie / Bouw

Silicose in opmars?

Update 06/04/2023

Silicose is een vorm van stoflong (een longaandoening) die veroorzaakt wordt door het inademen van kwartsstof. Het is sedert 1963 als beroepsziekte in België erkend. Omdat het aantal mijnwerkers, steenhouwers en werknemers in gieterijen en de keramische industrie over de jaren heen daalde en welzijn belangrijker wordt in de bedrijfsvoering (en dus veiligheidsmaatregelen genomen worden), zijn het aantal gevallen van silicose ook sterk gedaald.

Beroepsziekten

Tendinitis bij 30% van de beroepsziekten

In 2016 kreeg het Fonds voor de beroepsziekten (FBZ), dat vanaf 1 januari 2017 is gefusioneerd met het Fonds voor arbeidsongevallen (FAO) tot het Federaal Agentschap voor beroepsrisico's (Fedris), 9672 aanvragen binnen voor de erkenning van een beroepsziekte. 2.973 daarvan hadden betrekking op een tendinopathie.

Beroepsziekten

50 jaar Fonds voor de beroepsziekten

Update 07/02/2023

Op 24 december 2013 bestaat het Fonds voor de beroepsziekten (FBZ) 50 jaar. Het FBZ heeft in die tijd meer dan 42.000 personen erkend die aan een beroepsziekte zijn overleden. De instelling is nu nog altijd van cruciaal belang in België.

Kankerverwekkende en mutagene agentia / Beroepsziekten
Hout en meubel

Vroegtijdige opsporing van neuskanker bij ex-houtbewerkers

Update 04/01/2023

Voormalige houtbewerkers die minstens 20 jaar aan houtstof zijn blootgesteld, kunnen zich gratis laten onderzoeken op neus- en sinuskanker. Het Fonds voor de beroepsziekten (FBZ) heeft hiervoor een project opgestart. 

Gevaarlijke stoffen / Beroepsziekten
Bouw

Code van goede praktijk voor het aanbrengen van spray-polyurethaanschuim

Update 16/02/2023

PU-Europe, de Europese belangenvereniging van polyurethaanschuim producenten, leveranciers van grondstoffen en fabrikanten van onderdelen, heeft een code van goede praktijk opgesteld voor het aanbrengen van spray-polyurethaanschuim (SPS). Die is gebaseerd op een code van goede praktijk van 2010 van de Amerikaanse tegenhanger, nl. de American Chemistry Council (ACC), Center for the Polyurethanes Industry. 

Beroepsziekten

Recente toevoegingen in lijst met beroepsziekten

Update 02/02/2023

Bepaalde musculoskeletale aandoeningen of tendinopathiën van de bovenste ledematen en het hypothenar hamer syndroom zijn onlangs erkend als beroepsziekte waarvoor het Fonds voor Beroepsziekten (FBZ; ondertussen Fedris genoemd) een vergoeding tot schadeloosstelling kan uitkeren. Bovendien is tuberculose nu ook erkend als beroepsziekte voor meer categorieën van werknemers.