Blog

Op de blog vindt u overzichtsartikels over welzijn op het werk. Er wordt steeds doorgelinkt naar relevante en interessante informatie over het besproken onderwerp.

 

Gezondheid en re-integratie van de werknemer / Oudere werknemers / Gender

Menopauze bespreekbaar maken op het werk

In 2021 en 2022 deed Securex een grote welzijnsbevraging over de menopauze. In 2023 werden de resultaten gepubliceerd. De laatste tijd is er ook in de wetenschappelijke en populaire pers meer aandacht voor het onderwerp. Bovendien is er een bevraging lopende rond taboes op de werkplek, waarvan de menopauze zeker één is.

Musculoskeletale aandoeningen (MSA) / Gender

Het effect van arbeidssegregatie op MSA

Update 05/10/2023

Werknemers in bepaalde bevolkingsgroepen, zoals vrouwen, migranten en lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender of interseksuele (LHBTI) werknemers, werken vaak in sectoren met meer risico’s op musculoskeletale aandoeningen (MSA). Door deze sectorale segregatie lopen deze groepen meer risico dan andere werknemers.

Musculoskeletale aandoeningen (MSA) / Gender

Hoe het risico op MSA voor LHBTI-werknemers verminderen

Update 05/10/2023

Lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender of interseksuele (LHBTI) werknemers lopen meer kans om op het werk met allerlei risicofactoren te worden geconfronteerd. Dit leidt tot een verhoogd voorkomen van gezondheidsproblemen, waaronder musculoskeletale aandoeningen (MSA).

Musculoskeletale aandoeningen (MSA) / Gender

Waarom vrouwen meer risico lopen op MSA

Musculoskeletale aandoeningen (MSA) hebben een impact op alle werknemers. Vrouwen in het bijzonder worden vaak aan werkgerelateerde fysieke, psychologische en organisatorische factoren blootgesteld die geassocieerd worden met het risico op het ontwikkelen van MSA. Toch kan men heel wat doen om de werkomstandigheden van vrouwen te verbeteren door na te denken over gender bij de ontwikkeling van een beleid rond veiligheid en gezondheid op het werk (VGW) en preventiemaatregelen.

Psychosociale risico’s (PSR) / Gender

Hu-Man keurmerk voor de onderneming die zich inzet voor de menselijke factor

Het aantal gevallen van stress of burn-out neemt toe in de bedrijven. De tijd is gekomen om deze bedrijven aan te moedigen de arbeidsbetrekkingen verder te humaniseren. Het nieuwe Hu-Man label kan hen daarbij helpen.

Gezondheid en re-integratie van de werknemer / Gender

Conferentie ‘Vrouwen, Gezondheid en Werk’: presentaties zijn beschikbaar

Op 4 tot 6 maart 2015 hield het Europees vakbondsinstituut (European Trade Union Institute, ETUI) een conferentie over “Gender, health and work” (Vrouwen, Gezondheid en Werk).