Heffen van lasten - Externe documentatie

Heffen van lasten (APSAM - Frankrijk)

De "Association paritaire pour la santé et la sécurité du travail" (APSAM), sector "affaires municipales” (gemeentelijke aangelegenheden), heeft webpagina’s met raadgevingen en informatie over het gebruik van hefwerktuigen.

Op de website van APSAM, in het Frans, in de rubriek Thèmes > Appareils de levage > Levage de charges.

Studievoormiddag over welzijn van torenkraanbestuurders

Op 6 september 2013 heeft op de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg een studievoormiddag plaats gevonden over het welzijn van torenkraanbestuurders bij de uitvoering van hun werk.

Meer dan 100 personen, waarvan de helft adviseurs van het Nationaal Actiecomité voor Veiligheid en hygiëne in het Bouwbedrijf (NAVB) en arbeidsinspecteurs, hebben aan die studievoormiddag deelgenomen.

Er werden tussen de presentaties ook vele vragen gesteld over o.a. evacuatie van machinisten uit kranen, antibotssystemen, CE-conformiteit bij aanpassing van kranen, heropstellingskeuringen, toegankelijkheid van kranen, de eerste vaststellingen uit de bliksemcampagnes van de arbeidsinspectie, anderstaligheid, gehuurd materiaal en de 3 groene lichten, buitenlandse keuringen, zelfstandigen, buitenlandse bedrijven, enz.

In de presentatie van Adri Frijters werd ook verwezen naar een ongevalsonderzoek uitgevoerd door de Nederlandse ‘Onderzoeksraad Voor Veiligheid’ van een ingestorte torenkraan op 10 juli 2008; lees het persbericht daarover: Kwaliteit en veiligheid torenkraan onvoldoende geborgd.

Op het einde van de studiedag werd de vraag gesteld of er met de conclusies van de studiedag verdere acties nodig zijn om het welzijn van de torenkraanbestuurders te verbeteren.

Tevens werd de striptekenaar Marc Verhaegen voorgesteld die de 16 strips met Pol Pallet en Benny Beton heeft gemaakt in het kader van de campagne ‘Lever veilig’ van het NAVB. Iedereen kon er zijn gedrukt exemplaar in de 2 talen laten signeren. Bekijk de fotoreportage op facebook.

Iedereen kreeg een USB-stick met de presentaties en nog bijkomende achtergronddocumenten. Hieronder vindt u de presentaties en de belangrijkste achtergronddocumenten.

Presentaties op de studiedag

Achtergronddocumenten