COVID-19 - Goede praktijken

Tijdens de coronacrisis moest elke organisatie zich aanpassen om werknemers en medewerkers zo goed mogelijk te beschermen. Om de uitwisseling van goede praktijken tussen bedrijven te bevorderen, riep de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg op om voorbeelden met elkaar te delen. Hieronder staan een paar inspirerende inzendingen van bedrijven en organisaties.

Preventiemaatregelen bij Materialise

Materialise maakt 3D-printers voor de medische wereld en de industrie. In dit filmpje licht de preventieadviseur van het bedrijf toe welke maatregelen er genomen werden om de werknemers te beschermen tegen COVID-19: Protecting Employees at Materialise during COVID-19.

Ergonomisch thuiswerk: lucht, licht en beweging (PVI)

Zorg bij thuiswerk eerst en vooral voor een goede werkomgeving. Zet in op frisse lucht, genoeg daglicht en voldoende spel en beweging, drie factoren die een positieve invloed op het denkvermogen hebben. Lees er meer over op de website van het PVI: 3 maal vrolijker.

Een goede beeldschermwerkplek in 8 stappen (PVI)

Met dit 8-stappenplan over beeldschermwerk en werken met laptops van het PVI past men zijn stoel, tafel en beeldscherm aan zichzelf aan en niet andersom en alles staat pico bello. Werkt men op een laptop, gebruik dan zeker de juiste hulpmiddelen, zoals een laptopsteun, een los toetsenbord en een externe muis.

Thuiswerk en terugkeer naar kantoor in coronatijden (VerV, Vlaamse Ergonomievereniging)

De Vlaamse beroepsvereniging voor ergonomie VerV publiceerde een aantal richtlijnen over thuiswerk en de terugkeer naar kantoor:

Tutorials over het wassen van handen en het dragen van een masker (ULB)

De Université Libre de Bruxelles (ULB) heeft twee tutorials ontwikkeld over hoe men zijn handen goed kan wassen en hoe men een chirurgisch of stoffen masker moet dragen. De twee filmpjes zijn in het Frans beschikbaar op Youtube:

Externe Diensten voor Preventie en Bescherming op het Werk

Externe Diensten voor Preventie en Bescherming op het Werk realiseerden affiches en allerhande tools ter preventie van COVID-19 die soms ook beschikbaar zijn voor niet-klanten:

Aandacht voor brandveiligheid als de werkplaats (bijna) leeg is (AXA)

De verzekeringsmaatschappij AXA maakte een fiche over brandveiligheid als het bedrijf volledig of gedeeltelijk gesloten wordt, onder meer als gevolg van een COVID-pandemie: Brandveiligheid bij gedeeltelijke of volledige bedrijfssluiting (PDF, 2,26 MB).

Bescherm chauffeurs van personenvervoer (AXA, Constructiv)

AXA verspreidt informatie van het Vlaamse huis voor verkeersveiligheid over demonteerbare afschermingen in voertuigen (PDF, 1,43 MB).

Op de website van Constructiv staan ook links naar dergelijke informatie in Vlaanderen, Wallonië en Brussel: Welke afscheidingen kunnen reglementair geplaatst worden in voertuigen?

Stemhygiëne met een mondmasker (Mediwet)

Mondmaskers zullen waarschijnlijk een blijvende rol spelen in ons leven. Deze folder geeft tips over een hygiënisch stemgebruik: Langdurig spreken met mondmasker (PDF, 817 KB).

Veilig toiletgebruik (Cohezio)

Deze affiche over veilig toiletgebruik wijst erop dat het belangrijk is om het toiletdeksel te sluiten alvorens je doorspoelt: Sluit het toilet-deksel vooraleer je doorspoelt (PDF, 128 KB).

Tips bij het gebruik van een gezamenlijke vaatwasmachine (Cohezio)

Hoe veilig een gezamenlijke vaatwasser gebruiken in COVID-19-tijden? Deze affiche somt de basisregels op: Gebruik van de vaatwasser (COVID-19) (PDF, 462 KB).

Gebruik van Ethanol (Cohezio)

Deze fiche maakt duidelijk hoe het ontsmettingsmiddel Ethanol tegen COVID-19 op de juiste manier kan worden bereid en gebruikt: Instructiefiche Ethanol 70 % (PDF, 1,49 MB).

Checklist voor kappers

De beroepsvereniging voor kappers “Coiffure.org” ontwikkelde een handige checklist met aanbevelingen om kappers en kapsters te beschermen tegen het arbeidsrisico COVID-19: De beroepsvereniging voor kappers “Coiffure.org” ontwikkelde enkele tools met aanbevelingen om kappers en kapsters te beschermen tegen het arbeidsrisico COVID-19: Corona-tools.

Psychosociale zorg voor zorgpersoneel

Deze webinar over psychosociale belasting van zorgpersoneel behandelt primaire- en secundaire preventiestrategieën. Het zorgpersoneel omvat zowel medewerkers met administratieve, technische, medische, logistieke als ondersteunende taken in ziekenhuizen, verzorgingsinstellingen en woonzorgcentra.

De filmpjes vormen apart te gebruiken modules en werden gemaakt door het centrum voor crisispsychologie (Defensie) en de FOD Volksgezondheid: Webinar – Psychosociale interventies voor personeel in de zorgsector gedurende de COVID-19-crisis.