Cyberpesten op het werk

30.09.2019
Uit een studie van KU Leuven en de externe dienst voor bescherming en preventie op het werk IDEWE blijkt dat bijna 1 op de 10 werknemers (9%) zich minstens twee keer per week het slachtoffer voelt van online pesterijen. Buitenlandse studies tonen vergelijkbare resultaten, met cijfers die variëren tussen 3 en 13 %.

Intieme foto’s van iemand delen of roddelen in een Whatsapp-groepje gebeurt dus ook op de werkvloer tussen werknemers. Uit de studie komt naar voor dat:

  • er over 7,9 % van de werknemers minstens maandelijks via digitale communicatiemiddelen wordt geroddeld;
  • 6,2 % wordt via die kanalen beledigd, bedreigd of geïntimideerd.

Soms is er ook sprake van intrusie. Dan worden persoonlijke info en foto’s online geplaatst of gedeeld via berichten (5,5 %), neemt iemand online de identiteit over (5,3 %) of is er sprake van hacking (5 %).

Er is nu meer aandacht voor pesten op het werk, maar niet voor cyberpesten. We sturen nochtans veel meer mails en sms’jes en leidinggevenden verwachten dat men ook ’s avonds en in het weekend nog online is.

De gevolgen zijn nochtans zwaarder dan bij gewoon pesten. Als iemand een uitlachfoto maakt, keert die vaak jaren later nog terug. Pesten gebeurt niet langer face to face, maar achtervolgt ons thuis en buiten de werkuren.

Meer informatie

(Bron: Prebes)