Het rapport "European Company Survey 2019 - Workplace practices unlocking employee potential" is gebaseerd op de vierde Europese bedrijvenenquête (ECS) die in 2019 werd uitgevoerd door de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden (Eurofound) en het Europees Centrum voor de ontwikkeling van de beroepsopleiding (Cedefop).

In het rapport worden er een hele reeks praktijken en strategieën uit Europese bedrijven besproken met betrekking tot werkorganisatie, personeelsbeheer, het gebruiken van vaardigheden, vaardighedenbeleid en werknemersparticipatie. Het verslag toont hoe deze praktijken gecombineerd worden en hoe de resulterende "praktijkenbundels" zowel voor werknemers als voor werkgevers twee elementen kunnen bevorderen: het welzijn op het werk en de bedrijfsprestaties.

Uit het onderzoek blijkt dat de bedrijven die de meeste kansen bieden voor het creëren van win-winsituaties, die bedrijven zijn die een combinatie hebben van zeer zelfstandige werknemers, een evenwichtige motivatiestrategie, een uitgebreide opleidings- en vormingsstrategie, hoge werknemersparticipatie in de besluitvorming en managementondersteuning van deze praktijken.

Om de implementatie van werknemersgerichte praktijken te stimuleren, vooral inzake autonomie, vaardigheden en werknemersparticipatie, zouden managers aangepaste ondersteuning moeten krijgen. Zij spelen immers een sleutelrol in de beslissing om veranderingen op de werkplek in gang te zetten. Daarnaast zijn ze ook van cruciaal belang voor het succes ervan, aangezien ze de geïmplementeerde praktijken op de werkplek voortdurend moeten ondersteunen.

Belangrijkste bevindingen

De ECS enquête van 2019 toont aan dat ondernemingen hun bedrijfspraktijken zo kunnen ontwerpen dat ze zowel de werknemers als de werkgevers ten goede komen. Bedrijven kunnen de prestaties bevorderen en tegelijkertijd de kwaliteit van het werk verbeteren dankzij een combinatie van praktijken die de autonomie van de werknemers verhogen, de werknemersparticipatie aanmoedigen en opleiding en vorming stimuleren.

Ongeveer een vijfde van de werkplaatsen in de Europese Unie (EU) heeft deze gunstige praktijkenbundels geïmplementeerd. Er bestaan succesverhalen in alle soorten bedrijven, onafhankelijk van het land, de bedrijfsgrootte, de sector of de concurrentiestrategie.

De meest succesvolle ondernemingen beschikken niet alleen over gunstige praktijken, maar ook over een ondersteunend management.

Opleiding is een belangrijke manier om deze successen op de werkvloer te boeken. De meeste bedrijven in de EU bieden ten minste enkele werknemers enige opleiding aan, maar slechts weinigen bieden uitgebreide opleidings- en vormingsmogelijkheden.

Bedrijven met een sterke sociale dialoog scoren beter op prestaties en welzijn. Bedrijven met een betrokken, vertrouwde en invloedrijke sociale dialoog hebben ook vaker een directe werknemersparticipatie en dat maakt echt het verschil op de werkvloer.

Meer info

Het rapport is in het Engels beschikbaar op de website van Eurofound: Europese bedrijvenenquête 2019: werkvloerpraktijken die het potentieel van werknemers ontsluiten.