Minister van werk Kris Peeters deed deze zomer een oproep voor projecten tegen burn-out. Er werden meer dan 200 projecten ingediend, dat is 4 maal meer dan verwacht.

België telt meer dan 400.000 langdurig zieken. In veel gevallen gaat het om mensen die kampen met mentale en psychosociale problemen, waartoe ook burn-out en andere stress-gerelateerde problemen behoren.

De sociale partners engageerden zich in het interprofessioneel akkoord 2017-18 om werk te maken van de aanpak van burn-out. Minister Peeters voorzag een projectfinanciering van 8.000 euro per project dat gericht is op de primaire preventie van burn-out. Projecten konden tot 15 september 2018 worden ingediend.

Er is financiering voorzien voor ongeveer 50 projecten, maar er werden er meer dan 200 ingediend. De meeste projecten zijn afkomstig van individuele bedrijven. In veel gevallen willen de werkgevers zich laten begeleiden door experten om een aanpak van burn-out op maat van de onderneming te ontwikkelen.

Een 20-tal projecten is gericht op het aanpakken van burn-out binnen een sector. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het ontwikkelen van (zelf)evaluatietools en sensibiliserings- en opleidingstrajecten om stress in een specifieke context aan te pakken of op te sporen.

De projecten worden geëvalueerd door experten en door de sociale partners. De geselecteerde projecten gaan van start in januari en duren een jaar. Zij zullen daarna worden geëvalueerd in overleg met de experten en de sociale partners.

Bron: Persbericht van Kris Peeters