Rapport van EU-OSHA over COVID-19, telewerk en veiligheid en gezondheid op het werk

08.11.2021
Een nieuw rapport van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) belicht de veiligheids- en gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met telewerk. Het rapport behandelt gesprekken met werknemers en werkgevers, en gaat vooral in op de risico’s van aandoeningen aan het bewegingsapparaat en psychosociale problemen onder telewerkers.

Telewerken heeft bedrijven geholpen zich aan te passen en de COVID-19-pandemie te overleven, maar het heeft werknemers een groter risico op aandoeningen aan het bewegingsapparaat en psychische problemen opgeleverd.

Welke maatregelen worden genomen om deze risico’s te voorkomen en beheersen? Wat kan er nog meer worden gedaan om de gezondheid van het groeiend aantal telewerkers te beschermen?

In het verslag wordt een overzicht gegeven van de problemen op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk in verband met telewerken, en van de maatregelen en voorschriften om deze te voorkomen en te beheersen. Diepgaande, openhartige interviews met werknemers en werkgevers in drie geselecteerde landen belichten de positieve en negatieve gevolgen van telewerken tijdens de pandemie.

Omdat regulier telewerken na de pandemie waarschijnlijk op grotere schaal zal worden toegepast, wordt het verslag afgesloten met aanbevelingen om de invoering ervan te doen slagen en tegelijkertijd de veiligheid en gezondheid van de werknemers te beschermen.

Meer info

(Bron: Occupational Safety and Health News - november 2021: COVID-19, telewerken en veiligheid en gezondheid op het werk: welke lessen hebben we geleerd?)