Sinterklaas en de risico’s van werken op hoogte

05.12.2023
Op 6 december trekken de Sint en zijn pieten weer over de Belgische daken. Dit gaat gepaard met cadeautjes en lekkernijen, maar er komen ook heel wat risico’s bij kijken voor de Sint en zijn pieten. Werken op hoogte blijft dan ook een belangrijke oorzaak van arbeidsongevallen.

Wist je dat bijna 50% van de inbreuken die tijdens de campagne van de Arbeidsinspectie in juni 2023 op bouwplaatsen in België werden vastgesteld, te maken hadden met het risico op vallen van hoogte? Zo stelde de campagne tekortkomingen vast aan steigerconstructies en collectieve beveiliging.

Lees meer over de campagne en de cijfers op de website van de FOD Werkgelegenheid: Inspectiecampagne Arbeidsinspectie – Toezicht op het welzijn op het werk: vallen van hoogte blijft het belangrijkste risico voor de veiligheid op bouwplaatsen.

Neem ook een kijkje op onze pagina rond werken op hoogte. Daar vind je allerlei informatie over de aangepaste arbeids- en beschermingsmiddelen die het mogelijk maken om veilig op hoogte te werken.

Meer informatie is beschikbaar op de website van de FOD Werkgelegenheid, in het thema Tijdelijke werkzaamheden op hoogten.

Denk er ook aan om regelmatig je schoorsteen te onderhouden zodat de Sint en zijn Pieten vlot de schouw door geraken en zich niet verbranden. Wist je trouwens dat er elk jaar meer dan 3000 schoorsteenbranden worden geregistreerd? Lees meer over deze campagne van het najaar van 2023 op de website van de AD Civiele veiligheid: Vermijd schoorsteenbranden door regelmatig onderhoud!.