Volgens de eerste statistieken van het Fonds Voor De Beroepsziekten (FBZ) voor het jaar 2015 is er een lichte afname van het aantal aanvragen voor een beroepsziektevergoeding (8.559 tegenover 9.545 in 2014), maar de erkenningen van blijvende arbeidsongeschiktheid stijgen met 19 % ten opzichte van vorig jaar. Tendinitis of peesontstekingen richten de meeste schade aan bij de betrokken werknemers.

Tendinitis

2.835 aanvragen hebben te maken met tendinitis, dat is een derde van het totaal. Als men er de 1.333 aandoeningen van het carpaal tunnel syndroom (ontsteking van het handwortelkanaal) aan toevoegt, komt men tot 50% van de aanvragen.

Tendinitis is te wijten aan repetitieve bewegingen die een ontsteking van de ledematen veroorzaken, voornamelijk de bovenste ledematen, polsen, ellebogen en schouders. We denken met name aan kassiersters en aan huisschilders.

Andere aandoeningen

Buiten tendinitis wordt blijvende arbeidsongeschiktheid ook vaak veroorzaakt door mechanische trillingen, bijvoorbeeld werken met een pikhamer. We noteren ook doofheid van werknemers die worden blootgesteld aan veel en permanent lawaai.

De meeste overlijdens aan een beroepsziekte hebben nog steeds te maken met silicose of stoflong (181 overlijdens) wegens de inademing van siliciumdioxide (kiezelaarde) in mijnen en steengroeven, en de asbestziektes (162 overlijdens).

Jongeren en vrouwen

De beroepsziekten met ongeschiktheid treffen nog altijd in meerderheid de mannen, hoewel het aantal aanvragen door vrouwen (38 %) stijgt. De door een beroepsziekte getroffen werknemer wordt ook steeds jonger. Dat verklaart ook dat men bijna twee gevallen van tijdelijke ongeschiktheid telt (1.808) voor één blijvend (1.052).

Meer info

Sedert 2017 is het FBZ en FAO gefusioneerd tot Fedris. De statistieken zijn beschikbaar via volgende rubrieken: