Vind uw arbeidsarts via mijngezondheid.be

01.10.2020
Wie een externe arbeidsarts heeft op het werk, vindt zijn of haar contactgegevens vanaf nu ook terug via de portaalwebsite “Mijngezondheid”.

Te vaak is de relatie tussen een arbeidsarts en een werknemer nog eenrichtingsverkeer. De arbeidsarts komt langs op vaste momenten, bijvoorbeeld wanneer het tijd is voor de vaste gezondheidscheck. Maar als werknemer kan men zijn arbeidsarts ook zelf contacteren als er problemen zijn op het werk. In bedrijven met een eigen preventiedienst is dat eenvoudiger dan in bedrijven die met een externe preventiedienst samenwerken. Heel wat werknemers weten niet precies wie hun externe arbeidsarts is en durven daar niet altijd naar te vragen.

Om de drempel voor hen te verlagen, zorgt de overheid nu dat werknemers de naam en de contactgegevens van hun externe arbeidsarts makkelijk online kunnen terugvinden. Co-Prev, de sectororganisatie van de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk, werkte daar een digitale toepassing voor uit die nu ook toegankelijk is via het online gezondheidsportaal “Mijngezondheid”. Naast de arbeidsarts vinden mensen er de gegevens van de preventieadviseur psychosociale aspecten op hun werk.

Gezondheidsportaal “Mijngezondheid”

Het nationale gezondheidsportaal “Mijngezondheid” is de centrale toegangspoort voor iedere burger die op zoek is naar persoonlijke gezondheidsgegevens of naar betrouwbare algemene gezondheidsinformatie.

Gezondheidsgegevens zitten verspreid op verschillende plaatsen: bij ziekenhuizen, ziekenfondsen, huisartsen, apothekers, verschillende overheden, enz. Om de beschikbare informatie toegankelijker te maken, lanceerde minister De Block het overkoepelende gezondheidsportaal “Mijngezondheid”. Zo hoeft de burger maar één adres meer te onthouden: www.mijngezondheid.be. Van daaruit kan men snel en eenvoudig naar zijn gezondheidsgegevens doorklikken.

Via het portaal kan men zijn medische gegevens inkijken, zoals de samenvatting van het dossier bij de huisarts of de resultaten van tests en onderzoeken in het ziekenhuis. Men kan er ook medisch-administratieve gegevens raadplegen, zoals het dossier bij het ziekenfonds.

Daarnaast geeft het portaal de burgers steeds meer mogelijkheden om zelf actie te ondernemen. Zo kan men sinds 1 juli 2020 zijn wens om wel of geen orgaandonor te worden na overlijden makkelijk online registreren. Men kan ook via het portaal bijwerkingen van medicijnen melden, de therapeutische relaties met zorgverleners beheren of familieleden of vrienden een mandaat geven om bepaalde zorgtaken uit te voeren als men dat zelf niet meer kan.