EU-richtsnoeren over het omgaan met nanomaterialen op de werkvloer (Europese Commissie - 2020)

De EU-richtsnoeren voor werknemers en voor werkgevers en preventieadviseurs zijn in verschillende talen beschikbaar op de website van de Europese Commissie:

Opiniedocumenten van SCENIHR en SCCP (Europese Commissie – 2007, 2008, 2013)

Het ‘Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks’ (SCENIHR) van de Europese Commissie heeft verschillende opiniedocumenten in het Engels over verschillende aspecten van nanotechnologie gepubliceerd:

Het ‘Scientific Committee on Consumer Products’ (SCCP) van de Europese Commissie publiceerde dit opiniedocument in het Engels: Opinion on safety of nanomaterials in cosmetic products (PDF, 492 kB)

Literatuuroverzicht over de blootstelling aan nanodeeltjes op de werkvloer (EU-OSHA - 2009)

Uit literatuuronderzoek van het Europese Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) over risicoperceptie en -communicatie betreffende nanomaterialen op de werkplek, blijkt dat er ernstige tekortkomingen zijn in ons besef van de mogelijke risico's en ernstige gebreken in de manier waarop die risico's naar de werkvloer worden gecommuniceerd.

Dat literatuuroverzicht is beschikbaar in het Engels op de website van EU-OSHA: Workplace exposure to nanoparticles.

The EU approach to regulating nanotechnology (ETUI - 2010)

Het Europees vakbondsinstituut (European Trade Union Institute - ETUI) heeft het boek “The EU approach to regulating nanotechnology” uitgegeven waarin het Europese beleid inzake nanotechnologie wordt besproken. Naast de klassieke onderwerpen komen ook de sociale en ethische vraagstukken aan bod.

Het economisch belang van nanotechnologie is te groot, waardoor nanomaterialen onmisbaar zijn geworden voor de ondernemingen, maar Europa heeft momenteel nog geen stevig regelgevend kader voor deze materie. In het boek concluderen de auteurs dat die regelgeving noodzakelijk is en moet uitgaan van het voorzorgprincipe.

Dit boek is beschikbaar in het Engels op de website van ETUI: The EU approach to regulating nanotechnology.

Evaluation and control of occupational health risks from nanoparticles (Nordic Council of Ministers – 2007)

Dit uitgebreide rapport bevat gegevens over de beoordeling van beroepsgebonden risico’s door blootstelling aan nanodeeltjes in Zweden, IJsland, Finland, Noorwegen en Denemarken.

Het rapport is beschikbaar in het Engels op de website van de ‘Nordic co-operation’: Evaluation and control of occupational health risks from nanoparticles.

Best Practices Guidance for Nanomaterial Risk Management in the Workplace (IRSST – Canada - 2015)

Deze publicatie van het ‘Institut de recherche Robert-Sauvé en santé et en sécurité du travail’ (IRSST) geeft een aantal goede praktijken voor ondernemingen die nanodeeltjes produceren of gebruiken.

De publicatie is beschikbaar in het Engels op de website van het IRSST: Best Practices Guidance for Nanomaterial Risk Management in the Workplace.