Hand-arm trillingen

Regelmatig gebruik van trillende toestellen kan permanente gezondheidsschade berokkenen aan handen en armen: aan bloedvaten, zenuwen, botten en pezen van de hand en de pols. De kans hierop is het grootst bij personen voor wie het gebruik van die toestellen een groot deel van hun taak uitmaakt. Bij occasionele blootstelling is de kans op schade zeer klein.

De eerste tekenen van schade zijn:

  • tintelingen of ongevoeligheid (“doofheid”) in de vingers;
  • verlies van tast: het niet goed kunnen voelen van kleine voorwerpen;
  • krachtverlies in de handen;
  • vingers die, als gevolg van een vasculair probleem, plots wit worden en nadien rood met daarbij stekende pijn.

Sommige personen krijgen die symptomen al na enkele maanden blootstelling, bij anderen pas na tientallen jaren. De klachten nemen bij een verdere blootstelling toe en zijn meestal onomkeerbaar.

De gevolgen van dat hand-armvibratiesyndroom zijn voor uw werknemer dat hij:

  • regelmatig met werken moet stoppen;
  • niet meer tegen koude en vochtige werkomstandigheden kan, omdat daardoor aanvallen worden uitgelokt;
  • geen fijn werk meer kan doen;
  • minder grijpkracht heeft, waardoor hij fouten maakt en zo ongevallen veroorzaakt;
  • ziekteverlof moet nemen;
  • ook buiten het werk pijn blijft ondervinden, met een verstoorde slaap tot gevolg.

Op korte termijn veroorzaken hand-arm trillingen een gevoel van verdoving, tintelingen, een vermindering van de tastzin, bevende en warm aanvoelende handen. Dit effect verdwijnt meestal binnen de 20 minuten na het einde van de blootstelling.

Op lange termijn komen er vaatziekten (witte vinger syndroom ten gevolge van trillingen of het syndroom van Raynaud), blijvende zenuwstoornissen, bot-, gewrichts-, pees- en spieraandoeningen.

Lichaamstrillingen

Regelmatige blootstelling aan lichaamstrillingen veroorzaakt schade aan de rug. De rug verslijt veel sneller dan normaal. Daarom hebben werknemers die gedurende verscheidene jaren aan lichaamstrillingen waren blootgesteld, vaker lage rugpijn, rugartrose, lumbago en ischias.

Die gezondheidsproblemen hebben tot gevolg dat het werk trager wordt uitgevoerd met regelmatige ziekteperiodes van de getroffen werknemer. Wanneer de schade aan de rug aanzienlijk is, kan een operatie nodig zijn, wat tot langdurige afwezigheid kan leiden. In het slechtste geval kan de werknemer zijn werk niet meer verderzetten.

Op korte termijn veroorzaken lichaamstrillingen comfortproblemen: spierspanning, stijve spieren, vermoeidheid, coördinatieproblemen, verstoorde zintuiglijke waarneming en spijsverteringsstoornissen. Zeer lage trillingsfrequenties (minder dan 2 Hz) kunnen reisziekte veroorzaken.

Op lange termijn kunnen er rugletsels ontstaan. Dat brengt lage rugpijn, lumbago, artrose, discushernia en ischias met zich mee. Ernstige schade komt meestal voor na een blootstellingsduur van 5 jaar.

  • Trillingen - Externe documentatie

    Dossier Trillingen (HSE – Verenigd Koninkrijk)

    De website van de ‘Health and Safety Executive’ (HSE) biedt verschillende gegevens in het Engels: rubriek Vibration at Work.

    Website Human vibrations (Universiteit van Southampton - Verenigd Koninkrijk)

    Verschillende gegevens zijn in het Engels beschikbaar: website Human Vibration.

    Dossier Trillingen (INRS - Frankrijk)

    Het Franse nationaal onderzoeksinstituut voor het onderzoek en de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziektes stelt op zijn website een specifiek dossier betreffende trillingen voor (in het Frans): Dossier Vibrations.

    Onderzoeksprojecten VIBRISKS et VINET (Europese Unie)

    In het kader van de Europese onderzoeksprojecten VIBRISKS en "Vibration Injury Network" (VINET), zijn er procedures en goede praktijken ontwikkeld voor het onderzoek van blootgestelde werknemers en de goede opvolging van werknemers met symptomen te wijten aan mechanische trillingen.

    Die verschillende gegevens zijn in het Engels beschikbaar op de volgende websites:

    Rubriek Rugklachten” (NVAB - Nederland)

    De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) verschaft op haar website verschillende gegevens, zoals richtlijnen en documentatie, in het Nederlands of in het Engels: rubriek Rugklachten.

  • Trillingen - Regelgeving

    Titel 3 van boek V van de codex over het welzijn op het werk bepaalt wat er in een bedrijf moet worden gedaan als er werknemers aan mechanische trillingen worden blootgesteld. Die regelgeving geeft actie- en grenswaarden en verplicht tot het uitvoeren van een risicobeoordeling. Als er risico’s zijn moet de werkgever preventiemaatregelen nemen.

    Meer informatie daarover en de reglementaire teksten staan op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg, in de rubriek Thema's > Welzijn op het werk > Omgevingsfactoren en fysische agentia > Trillingen.

    Actiewaarde

    De actie- en de grenswaarde worden uitgedrukt in m/s² (de frequentie- en tijdgewogen versnelling van de trilling in de drie assen) en worden steeds bepaald als een gemiddelde over een werkdag van 8 uur. Als de blootstellingsduur kleiner is dan 8 uur, dan moet men een herberekening maken voor een gemiddelde over 8 uur.

    Voor hand-arm trillingen is de actiewaarde 2,5 m/s² en de grenswaarde 5 m/s². Voor lichaamstrillingen is de actiewaarde 0,5 m/s² en de grenswaarde 1,15 m/s².

    Uit onderzoek weten we dat bij blootstelling boven de actiewaarde er al hinder, verminderd comfort en gezondheidsschade kan optreden. De doelstelling is derhalve er voor te zorgen dat voor elke werkdag de blootstelling lager is dan de actiewaarde.

  • Onderzoeken

  • Draagbare spijkermachines – vereenvoudigen van evaluatiemethodes van de blootstelling aan lawaai en trillingen (IRSST – Canada – 2018)

    Het Canadeze onderzoeksinstituut "Institut de recherche Robert-Sauvé en santé et en sécurité de travail" (IRSST) heeft de resultaten gepubliceerd van een onderzoek dat pistes voorstelt om de evaluatiemethodes te vereenvoudigen van lawaai en trillingen die worden veroorzaakt door spijkermachines die frekwent worden gebruikt door timmerlui en dakwerkers, teneinde hun blootstelling hieraan te verminderen in het kader van hun werk. Dit gereedschap veroorzaakt lawaai en trillingen op niveaus waardoor de gebruikers ervan risico lopen op beroepsdoofheid of het hand-armvibratiesyndroom.

  • Trillingen - Sensibiliseringsmateriaal

    Napo in "vertil je niet!" - Slechte trillingen (EU-OSHA)

    De animatiefilm "Napo in vertil je niet!" wijst op het belang van een geïntegreerde aanpak voor het vermijden van musculoskeletale aandoeningen. Centraal staat het omgaan met de volledige belasting op het lichaam, van alle druk en overbelasting, omgevingsfactoren, risico’s op de werkplek en het werkritme tot de lasten die moeten worden verplaatst.

    De film werd gemaakt in het kader van de Europese campagne van 2007 en bestaat uit 11 korte fragmenten. Het 8e fragment gaat over trillingen.

    Op de Napo-website: Aflevering 08: Slechte trillingen.