Taken van de arbeidsarts

Wat zijn de taken van de arbeidsarts?

De arbeidsarts is een arts gespecialiseerd in ‘occupational health’ ofwel de relatie tussen gezondheid en werk.

Hij ijvert voor compatibiliteit tussen de arbeidsvereisten (fysiek en mentaal) op de werkplaats en de arbeidsmogelijkheden van de patiënt. Enkele voorbeelden van taken van de arbeidsarts:

  • Hij helpt bij het voorkomen van arbeidsongevallen en beroepsziekten, en bij het voorkomen van werkproblemen zoals stress en burn-out.
  • Hij doet aanbevelingen om de werkpost aan te passen zodat rekening gehouden wordt met de gezondheidsbeperkingen van de werknemer.
  • Hij zorgt ervoor dat zwangere werkneemsters in veilige omstandigheden kunnen verder werken.
  • Hij zorgt dat werknemers gevaccineerd worden: vaccinaties bij werknemers met een bestaand beroepsrisico (verplichte vaccinaties) en additionele niet-verplichte vaccinaties die los staan van bestaande beroepsrisico’s (bijvoorbeeld tegen griep bij ziekenhuispersoneel).

Hij adviseert om de gezondheid en het welzijn van werknemers te vrijwaren en te bevorderen. Zijn taak is voornamelijk preventief. Daarom wordt hij ook “preventieadviseur-arbeidsarts” genoemd.

De arbeidsarts werkt soms voor een interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW) maar meestal voor een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPBW).

Daarnaast bezoekt de arbeidsarts op regelmatige basis de werkplek. Zo houdt hij contact met leidinggevende, HRM en directie en kent hij de werkelijke arbeidsomstandigheden.

Concept inzake gezondheid op de werkplek

De arbeidsarts werkt in een multidisciplinair team. Zijn collega’s preventieadviseurs zijn bedrijfsverpleegkundigen, veiligheidsingenieurs, ergonomen, arbeidspsychologen, arbeidshygiënisten,….

De best gekende taak van de arbeidsarts is het gezondheidstoezicht, dat bestaat uit medische onderzoeken waarbij de arbeidsarts onder andere nagaat of de werknemer medisch voldoende geschikt is om zijn job uit te voeren. De doelstellingen van het gezondheidstoezicht staan beschreven in titel 4 van boek I van de codex over het welzijn op het werk. Het gezondheidstoezicht is periodiek. De frequentie van de periodieke gezondheidsbeoordeling en de frequentie en de inhoud van de aanvullende medische handelingen worden per risico bepaald in de nieuwe bijlage I.4-5 van de codex welzijn op het werk.

De arbeidsarts heeft een rol in het comité voor preventie en bescherming op het werk of in het Basisoverlegcomité in de openbare sector.

Meer informatie

In de praktijk

  • OIRA / Risicoanalyse

    OiRA in België: ontdek de nieuwe functies

    Op 10 november 2023 organiseerde het Belgisch Focal Point van het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk (EU-OSHA) een colloquium rond het 10-jarig bestaan in België van OiRA, de tool voor een online interactieve risicoanalyse.
  • Kankerverwekkende en mutagene agentia
    Onderwijs

    Interactief spel om studenten te leren omgaan met kankerverwekkende stoffen op de werkvloer

    In het kader van de “Roadmap on Carcinogens”, de Europese campagne om de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen (ofwel carcinogenen) in de werkcontext te verminderen, heeft de FOD Werkgelegenheid een interactief spel gelanceerd om studenten vertrouwd te maken met de maatregelen die genomen...
  • Lawaai / Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) / KMO
    Landbouw, bosbouw en visserij / Industrie / Bouw

    “EarCovered at Work”: inspiratiegids rond gehoorbescherming

    In juni 2023 stelde de Arteveldehogeschool in Gent tijdens een inspiratiedag de onderzoeksresultaten van “EarCovered at work”, het onderzoeksproject rond het gebruik van gehoorbescherming op het werk, voor.
  • Psychosociale risico’s (PSR)

    Analyse van werkgerelateerde psychosociale risico’s: vragenlijstmethode

    De FOD Werkgelegenheid ontwikkelde een vragenlijstmethode waarmee werkgevers zelfstandig een risicoanalyse psychosociale risico’s kunnen uitvoeren.
  • Thermische omgeving / Beschermingsmiddelen

    OSHwiki-artikel over de impact van de klimaatverandering

    Een OSHwiki-artikel van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) belicht de belangrijke gevolgen van klimaatverandering voor de gezondheid en veiligheid van mensen op het werk.

Nieuws en evenementen

  • 27.11.2023

    #NoExcuse: Stop het geweld tegen vrouwen en de genderongelijkheid

    In 2000 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de resolutie 54/134 aan en riep ze 25 november uit tot Internationale Dag voor de...
  • 23.11.2023

    Verplichte aanstelling van een interne vertrouwenspersoon in ondernemingen met 50 of meer werknemers

    Op 23 november 2023 werd de wet van 5 november 2023 houdende diverse arbeidsbepalingen gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
  • 23.11.2023

    Bezoek de stand van de FOD Werkgelegenheid op Prenne 68

    Op 23 november organiseert Prebes in Sint-Truiden Prenne 68. Prenne is een terugkerend evenement voor wie actief is in preventie, welzijn, gezondheid...
  • 22.11.2023

    Artificiële intelligentie en de toekomst van werk: een bedreiging of een opportuniteit?

    Een nieuwe podcastaflevering van het Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) gaat dieper in op de impact van artificiële intelligent (AI) op kwesties...
  • 20.11.2023

    Eerste resultaten van de enquête van EU-OSHA over de blootstelling van Europese werknemers aan risicofactoren voor kanker

    Vandaag presenteert het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) de eerste bevindingen van de enquête over de...