Wie kan de aanvraag indienen voor de erkenning van een ziekte als zijnde beroepsgebonden van oorsprong ?

Iedere werknemer uit de privésector en iedere persoon die werkt als loontrekkende of als ambtenaar bij een lokale of provinciale overheidsdienst (gemeente, provincie, intercommunale, OCMW, …) kan bij het Federaal Agentschap voor beroepsrisico’s (Fedris) een aanvraag indienen om een ziekte te laten erkennen als beroepsziekte.

Stappen voor de erkenning van een beroepsziekte

Hoe een aanvraag indienen voor de erkenning van een ziekte als beroepsziekte

Fedris is de bevoegde openbare instelling die uitspraak doet over aanvragen voor de erkenning van een ziekte als beroepsziekte.

Opgelet: De informatie hieronder is alleen van toepassing op loontrekkenden in de privésector en op werknemers bij provinciale en lokale besturen (PLB). Loontrekkenden in de openbare sector moeten zich richten tot hun personeelsdienst.

De verschillende stappen in de erkenningsprocedure van een ziekte kunnen als volgt worden samengevat: 

Stappen voor de erkenning van een beroepsziekte

Hoe kan men voor de patiënt(e) een aanvraag bij Fedris indienen?

Er moeten twee documenten worden ingevuld:

  • Een aanvraagformulier schadeloosstelling voor een beroepsziekte (Formulier 501-1-N voor de privésector / Formulier 601N voor de provincies en gemeenten) dat de patiënt moet invullen (eventueel met de hulp van zijn arts);
  • Een medisch getuigschrift (Formulier 503-N-1 / Formulier 603N) dat moet worden ingevuld door de arts.

Voor sommige ziekten moeten de resultaten van specifieke aanvullende onderzoeken (bijvoorbeeld beeldvormingsonderzoeken) worden toegevoegd. Het is aanbevolen om elk nuttig medisch document bij de aanvraag te voegen.

Opgelet: Een onvolledige aanvraag kan ervoor zorgen dat de verwerking van het dossier van uw patiënt vertraging oploopt!

Hoe wordt de aanvraag van de patiënt verwerkt bij Fedris?

Zodra de aanvraag is ingevuld en verstuurd, start Fedris met de administratieve en medische verwerking van het dossier van de patiënt. Fedris kan de patiënt oproepen voor een medisch onderzoek, aanvullende onderzoeken uitvoeren en zal indien nodig de blootstelling van uw patiënt aan het beroepsrisico onderzoeken. Fedris hanteert een termijn van 120 dagen om dossiers voor schadeloosstelling te verwerken.

Opgelet: Een onvolledige aanvraag kan ervoor zorgen dat de verwerking van het dossier van uw patiënt vertraging oploopt!

Welke beslissingen kan Fedris nemen in het dossier van mijn patiënt(e)?

Fedris kan vele verschillende beslissingen nemen.

Bij een positieve beslissing (erkenning van het professionele karakter van de ziekte) moeten de volgende zaken worden vermeld:

  • of het gaat om een tijdelijke of blijvende ongeschiktheid, en wat de graad van ongeschiktheid is;
  • of er gezondheidszorgen zijn toegekend;
  • of er later een herziening volgt van de aanvraag.

Als Fedris vaststelt dat de patiënt aan een beroepsziekte lijdt, dat hij/zij er de eerste symptomen van vertoont of dat hij/zij aanleg heeft voor een beroepsziekte, dan kan Fedris hem/haar adviseren om de schadelijke beroepsactiviteit tijdelijk of definitief te staken.

  • Als de werknemer het voorstel van Fedris om het werk tijdelijk stop te zetten aanvaardt, dan geeft Fedris dit door aan de werkgever. Fedris vraagt de werkgever dan om de patiënt tijdelijk aangepast werk te geven.
  • Als de werkgever akkoord gaat met de verandering van werkpost, dan krijgt de werknemer een aangepaste werkpost toegewezen binnen het bedrijf. In geval van loonverlies krijgt de werknemer van Fedris een vergoeding die het loonverschil compenseert.
  • Als de werkgever niet akkoord gaat met de verandering van werkpost of als hij deze aanpassing niet kan aanbieden, dan bevestigt de arts van Fedris het voorstel om het werk tijdelijk te staken. Tijdens deze periode heeft de werknemer recht op dezelfde vergoeding als een werknemer die volledig tijdelijk arbeidsongeschikt is (90% van het basisloon). Hij mag dan geen andere beroepsactiviteit uitoefenen.
  • Als de werknemer het voorstel van Fedris weigert en blijft verder werken, dan heeft hij geen recht meer op een vergoeding van Fedris als hij hervalt of als de beroepsziekte erger wordt doordat hij aan de slag is gebleven.

Wat zijn de rechtsmiddelen wanneer de patiënt het niet eens is met een beslissing van Fedris?

Als de patiënt het niet eens is met een beslissing van Fedris, dan kan hij beroep aantekenen binnen twaalf maanden na de datum van ontvangst van de beslissing bij de arbeidsrechtbank van zijn woonplaats. De procedurekosten zijn voor rekening van Fedris.

Meer informatie

Meer inlichtingen daarover op de website van Fedris, in de rubriek Slachtoffer > Beroepsziekten – privésector: