Wat is een spontane raadpleging bij de arbeidsarts? Kan dit zonder medeweten van de werkgever?

Een spontane raadpleging is een medisch onderzoek dat meestal uitgaat van het initiatief van de werknemer, uw patiënt. De werknemer kan een spontane raadpleging aanvragen naar aanleiding van gezondheidsklachten waarvan hij meent dat deze arbeidsgerelateerd zijn.

Ook de behandelend arts kan, met akkoord van de werknemer, vragen aan de arbeidsarts dat hij de werknemer onderzoekt in het kader van een spontane raadpleging.

Een spontane raadpleging kan zonder medeweten van de werkgever. Dit werd vastgelegd in het nieuw KB van 24 april 2014 tot wijziging van diverse bepalingen inzake welzijn op het werk.

Hoe kan de patiënt vermijden dat de werkgever op de hoogte wordt gebracht van het spontane consult?

  • De patiënt geeft bij het maken van de afspraak onmiddellijk aan dat hij wenst dat de werkgever niet verwittigd wordt van de vraag.
  • De patiënt geeft tijdens de spontane raadpleging aan dat hij wenst dat de arbeidsarts geen formulier gezondheidsbeoordeling invult. Een kopij van een formulier gezondheidsbeoordeling, waarin de conclusie van het onderzoek staat (geschiktheid van de werknemer – geen diagnose), wordt immers overgemaakt aan de werkgever.