Wat kan ik, behandelend arts, doen als mijn patiënt geconfronteerd wordt met psychosociale problemen (stress, burn-out, pesten, ongewenste intimiteiten, geweld op het werk)?

In de bestrijding van psychosociale problemen, kan u:

1. Uw patiënt aanmoedigen om contact op te nemen met:

  • De arbeidsarts

    Uw patiënt kan een afspraak vragen met de arbeidsarts. Een dergelijke ‘spontane raadpleging’ kan zonder medeweten van de werkgever als de patiënt dat wenst.

  • De vertrouwenspersoon van het bedrijf

    Hij is het eerste aanspreekpunt in geval van relationele moeilijkheden op het werk (conflicten, pesterijen, ongewenst gedrag). De vertrouwenspersoon luistert in alle vertrouwen naar de werknemer en is gebonden aan het beroepsgeheim. Hij geeft raad en zoekt samen naar een oplossing. De vertrouwenspersoon kan een verzoening organiseren of een informele procedure, zoals voorzien in de wet, opstarten.

Al deze personen zijn gebonden aan het beroepsgeheim.

Contact met de arbeidsarts, de preventieadviseur psychosociale aspecten of de vertrouwenspersoon kan door contact op te nemen met de Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (IDPBW) of Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (EDPBW).

2. Uw patiënt verwijzen naar de website ‘Ik voel me goed op het werk’.

3. Indien de patiënt hiervoor toestemming geeft, zelf contact opnemen met de arbeidsarts. Hij zal overleggen met de preventieadviseur psychosociale aspecten. Deze beide personen zijn gebonden aan het beroepsgeheim.