Het is aan uw patiënt om deze procedure op te starten. De procedure kan worden opgestart terwijl uw patiënt nog arbeidsongeschikt is.
Hebt u als behandelend arts ondubbelzinnig vastgesteld dat uw patiënt zijn arbeidscontract wil beëindigen wegens medische overmacht EN zijn bedrijf wil verlaten? Volg dan de hieronder beschreven stappen (zie schema).
Indien u na het gesprek met uw patiënt echter van oordeel bent dat hij ondanks zijn gezondheidsprobleem of zijn lichamelijke of psychische beperkingen nog steeds hoopt om zijn werk bij zijn huidige werkgever te behouden, kan het gevaarlijk zijn om de procedure op te starten. In dat geval is het beter om rechtstreeks contact op te nemen met de arbeidsarts en hem te vragen of een overplaatsing binnen het bedrijf of de instelling mogelijk is.
Uw patiënt moet de volgende punten respecteren:
- Zijn werkgever een aangetekende brief sturen met de vraag om gevolg te geven aan een overplaatsingsprocedure in overeenstemming met artikel 39 en volgende van het Koninklijk Besluit van 28 mei 2003 betreffende het gezondheidstoezicht op werknemers.
Zijn werkgever zal dan een afspraak maken bij de dienst arbeidsgeneeskunde en de werknemer de datum en het tijdstip van de afspraak bezorgen.
- Van de behandelend arts of specialist een getuigschrift kunnen voorleggen met de volgende mededeling:
“Dhr./Mevr. X is definitief en blijvend ongeschikt voor de uitoefening van zijn/haar functies bij zijn/haar laatste werkgever.”
Dit getuigschrift moet worden overhandigd aan uw patiënt ter attentie van de arbeidsarts en moet niet worden bezorgd aan de werkgever.
- Bezorg uw patiënt alle nuttige medische documenten om de beslissing van blijvende arbeidsongeschiktheid te motiveren.
- Na afloop van de consultatie bij de arbeidsarts wordt een formulier gezondheidsbeoordeling in twee exemplaren opgesteld: één exemplaar voor de patiënt en één exemplaar voor de werkgever.
- Als de arbeidsarts net als u beslist dat de werknemer blijvend arbeidsongeschikt is, stelt de werkgever een ‘C4 wegens medische overmacht’ op. Het contract wordt dan beëindigd: er moet geen opzegtermijn worden nageleefd en evenmin moet er een schadevergoeding voor contractbreuk worden betaald. Deze financiële modaliteiten moeten duidelijk worden uitgelegd aan uw patiënt. De patiënt kan zich inschrijven bij de RVA om een werkloosheidsuitkering te krijgen en/of bij de VDAB om een opleiding te volgen.
- Als de arbeidsarts van oordeel is dat er onvoldoende redenen zijn om over te gaan tot blijvende arbeidsongeschiktheid, kan hij de werkgever voorstellen om de werknemer over te plaatsen naar een andere werkpost. De werkgever kan dit wel weigeren als het technisch onmogelijk is.
Opmerkingen: de werkgever moet uw patiënt het volgende bezorgen:
- Een afspraak bij de arbeidsarts na ontvangst van de aangetekende brief;
- De C4 wegens overmacht om zich te kunnen inschrijven bij de RVA.
Als hij daar niet mee instemt, dan kan de patiënt contact opnemen met zijn vakbond of rechtstreeks met de dienst van het Toezicht op het Welzijn op het Werk die bevoegd is voor zijn regio. De contactgegevens zijn beschikbaar op de website van de FOD in de module Over de FOD > Organigram > Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk > Regionale directies van het Toezicht op het Welzijn op het Werk.