Welke stappen moet ik ondernemen als mijn patiënt in staat is om het werk gedeeltelijk te hervatten?

Sinds april 2013 zijn de voorwaarden versoepeld om een deeltijdse werkhervatting tijdens een periode van arbeidsongeschiktheid mogelijk te maken. De wet op de verzekering voor geneeskundige zorgen voorziet dat een werkhervatting mogelijk is aan 10, 20, 30 … 90% van de arbeidstijd, op voorwaarde dat de adviserend arts van het ziekenfonds erkent dat de patiënt op medisch vlak een verminderde arbeidscapaciteit van minstens 50% behoudt (artikel 100 §2 van de gecoördineerde wetten van 14 juli 1994. De patiënt zal dus betaald worden door de werkgever voor de tijd die hij presteert in de onderneming. De rest van de tijd wordt hij ten laste genomen door de mutualiteit en ontvangt hij ziekte-uitkeringen.

Voor dit stelsel is het akkoord nodig van de adviserend arts van het ziekenfonds én het akkoord van de werkgever. De werkgever mag het verzoek weigeren of alleen aanvaarden binnen de grenzen die zijn vastgelegd in het arbeidsreglement (privésector) of het statuut (openbare dienst).

Als de werkgever zijn toestemming heeft gegeven, moet de patiënt zijn werkhervatting aangeven aan zijn ziekenfonds ten laatste op de eerste werkdag voor hij het werk hervat. Hij moet dit doen met behulp van een formulier dat verkrijgbaar is bij zijn ziekenfonds. Hij moet dus niet meer wachten op het akkoord van de adviserend arts!

Opmerking: Hoewel de adviserend arts niet langer verplicht is om systematisch een medisch onderzoek uit te voeren bij een gedeeltelijke werkhervatting, behoudt hij het recht om dat in bepaalde situaties toch te doen. Als dit het geval is, moet hij zijn beslissing meedelen binnen de dertig werkdagen vanaf de eerste dag van de werkhervatting.