Wat is de rol van de arbeidsarts op het vlak van vaccinatie en de opvolging ervan?

De wet voorziet vaccinatie voor bepaalde beroepssectoren:

  • De beroepscategorieën die blootgesteld worden aan lichamelijke producten (vaccinatie tegen hepatitis B);
  • Werknemers in zorginstellingen (ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen, ...) (tuberculinetests);
  • Werknemers die parken en tuinen onderhouden (vaccinatie tegen tetanus).

Doelstellingen van de vaccinatie:

  • De werknemers zelf beschermen die door hun activiteit blootgesteld worden aan bepaalde virussen of bacteriën (verzorgend personeel, laboratoriumpersoneel, dierenartsen, tuinmannen, …);
  • Hun collega’s en directe omgeving beschermen (de verspreiding van ziektekiemen en virussen tegengaan).

De verplichte vaccinaties, herinentingen en tuberculinetests in de werkomgeving worden uitgevoerd door de arbeidsarts (tijdens de werkuren en zonder kosten voor de werknemer) of door een andere arts die de werkgever aanstelt. Via een aanvraag van de werknemer en een door de arts ingevuld medisch getuigschrift kan men het vaccin laten terugbetalen door het Federaal agentschap voor beroepsrisico's (Fedris).

Iedere persoon die voor zijn bedrijf moet reizen naar endemische zones, kan alle andere verplichte of in deze streken aanbevolen vaccinaties krijgen (gele koorts, hepatitis B, ...).

Zelfstandigen (bijvoorbeeld artsen, verpleegkundigen, kinesitherapeuten die als zelfstandige werken in een zorginstelling) vallen niet onder het systeem van de arbeidsgeneeskunde. De vaccinaties en tuberculinetests kunnen in dit kader niet worden aangeboden en er is geen terugbetaling voorzien. Alleen werknemers met een arbeidscontract of statutaire werknemers vallen onder het systeem.

Meer informatie

Meer inlichtingen op de website van Fedris: Terugbetaling van vaccins