Als de behandelend arts informatie aan de arbeidsarts geeft, komt die informatie dan bij de werkgever van de patiënt?
  • Nee, de diagnose die aan de arbeidsarts doorgegeven wordt, mag hij niet aan de werkgever meedelen. De arbeidsarts is (net als de behandelend arts) strikt gebonden aan het beroepsgeheim. Dat ligt vast in titel 4 van boek I van de codex over het welzijn op het werk. De werkgever komt dus niets te weten over diagnoses bij de werknemer via de arbeidsarts. Sommige werknemers opteren ervoor zelf hun diagnose en medische achtergrond te delen met hun collega’s of leidinggevende.
  • Ja, de eventuele beperkingen die voortvloeien uit de diagnose of de eventuele nood aan aanpassingen van het werkrooster, de werkplaats, de jobinhoud enzomeer bespreekt de arbeidsarts wel met de werkgever. Dit enkel en alleen met het oog op het in stand houden of realiseren van een match tussen de arbeidsvereisten en de arbeidsmogelijkheden van uw patiënt.

Het is aanbevolen om alle relevante medische informatie aan de arbeidsarts te verstrekken. Enkel dan is de arbeidsarts in de mogelijkheid om te anticiperen op een suboptimale balans tussen jobvereisten en werkmogelijkheden. Een definitieve mismatch tussen jobvereisten en werkmogelijkheden die niet opgelost geraakt met aanpassingen aan werkbelasting of jobinhoud, kan immers leiden tot ontslag.

De arbeidsarts wenst de partner van de behandelend arts te zijn en streeft naar een goede relatie en open communicatie, zowel met behandelend arts als met adviserend artsen van de mutualiteit.

Meer informatie

Meer informatie over dit onderwerp en de regelgevende teksten zijn beschikbaar op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg in de rubriek Thema's > Welzijn op het werk > Het gezondheidstoezicht op de werknemers.