MSA kunnen veroorzaakt worden door het optillen of verplaatsen van lasten. Om letsels te voorkomen, moet de werkgever een risicoanalyse uitvoeren van de werkpost en op zoek gaan naar oplossingen die de eigenschappen van de last aanpassen of de omstandigheden bij het tillen vergemakkelijken. Zo kan het werkvlak aangepast worden, zodat het verplaatsen van lasten makkelijker wordt, of kunnen hulpmiddelen voor het tillen gebruikt worden.

Optimaliseren van de eigenschappen van lasten

Verminderen van het gewicht

Bij het verplaatsen van een last wordt steeds aangeraden om de last zo dicht mogelijk tegen het lichaam te houden om de belasting van de ruggengraat te minimaliseren. Vanaf een bepaalde drempel (25kg voor mannen en 15kg voor vrouwen), kunnen er door de druk op de tussenwervelschijven immers letsels ontstaan. Onderstaande afbeeldingen geven de grenswaarden weer in functie van de afstand ten opzichte van het lichaam voor mannen en vrouwen.
De Europese norm met het statuut van Belgische norm, EN 1005-2: 2003 annex C, bepaalt de referentiemassa die gerespecteerd moet worden bij beroepsmatig gebruik. Deze massa is vastgelegd op 25 kg.
Grenswaarden voor vrouwen
Grenswaarden voor vrouwen (Copyright Prevent/ FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg)
Grenswaarden voor mannen
Grenswaarden voor mannen (Copyright Prevent/FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg)

Het volume beperken

De afmetingen van kisten, dozen en bakken mogen bepaalde waarden niet overschrijden (lengte van 40cm, breedte van 30cm en hoogte van 30cm). Door het respecteren van deze afmetingen kan het zwaartepunt van de last dichter tegen het lichaam worden gehouden. Dat beperkt de impact van het hefboomeffect op de wervelkolom. Ook andere aspecten zijn van belang zoals de afwezigheid van scherpe randen, het zwaartepunt in het midden van het voorwerp, de stabiliteit van de inhoud...

Het vastnemen vergemakkelijken

Handvatten of uitsparingen maken het makkelijker om de last vast te nemen. Indien er geen handvatten of uitsparingen zijn, moet de last kunnen worden vastgenomen met de vingers in een hoek van 90°, met rechte polsen (neutrale houding), en zonder dat er teveel inspanning nodig is om het voorwerp vast te houden.
Uitsparingen waardoor de last makkelijker vastgehouden kan worden
Uitsparingen waardoor de last makkelijker vastgehouden kan worden (Copyright Prevent/FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg)

Het werkvlak aanpassen

Opstelling van het werkblad

Om het draaien van de rug te beperken en ervoor te zorgen dat de werknemers de voeten verplaatsen, wordt aangeraden om de tafels naast elkaar te plaatsen in plaats van ze haaks op te stellen. De lasten kunnen dan ook makkelijker verplaatst worden van de ene tafel naar de andere (b.v. door ze te verschuiven).
Haakse opstelling van werkblad
Haakse opstelling van werkblad (Copyright Prevent/FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg)
Naast elkaar opgestelde tafels
Naast elkaar opgestelde tafels (Copyright Prevent/FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg)

Opslag op de juiste hoogte

Ook de plaatsing van kasten, lades en rekken speelt een belangrijke rol bij de belasting van de rug. Bij de opslag is het belangrijk om rekening te houden met de gebruiksfrequentie en het gewicht van de lasten:

  • veelgebruikte voorwerpen moeten tussen knieën en schouderhoogte geplaatst worden, vooraan op het schap;
  • zware voorwerpen moeten op heuphoogte geplaatst worden, zodat ze makkelijker kunnen opgetild worden.

Zware voorwerpen opbergen op heuphoogte
Zware voorwerpen opbergen op heuphoogte (Copyright Prevent/FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg)
Lichte en veelgebruikte voorwerpen opbergen tussen dijen schouderhoogte
Lichte en veelgebruikte voorwerpen opbergen tussen dijen schouderhoogte (Copyright Prevent/FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg)
Lichte en veelgebruikte voorwerpen opbergen tussen dijen schouderhoogte
Lichte en veelgebruikte voorwerpen opbergen tussen dijen schouderhoogte (Copyright Prevent/FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg)

Gebruik van een verhoog (vaste en variabele hoogte)

Lasten op de grond plaatsen kan schadelijk zijn voor de wervelkolom, vooral als dit veelvuldig gebeurt. Het gebruik van een verhoog om de last op te plaatsen, voorkomt dat de rug te vaak een buigbeweging moet maken. De hoogte van dit verhoog hangt af van de hoogte van de last. De totale hoogte van het verhoog samen met de last mag bij voorkeur niet hoger zijn dan schouderhoogte.
Een last op een stoel plaatsen
Een last op een stoel plaatsen (Copyright Prevent/FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg)
Een last op een tafel neerzetten
Een last op een tafel neerzetten (Copyright Prevent/FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg)

Wanneer de lasten niet altijd dezelfde hoogte hebben of wanneer gebruikers met een verschillende lichaamslengte gebruik maken van hetzelfde verhoog, dan is het aangewezen om gebruik te maken van een in de hoogte verstelbare heftafel.

Mechanische hulpmiddelen gebruiken voor het verplaatsen van lasten

Lange afstanden overbruggen met een last in de handen is zeer belastend voor de rug en de armen. Het vergt bovendien veel inspanning. Door gebruik te maken van een mechanisch hulpmiddel (takels, rails bevestigd aan het plafond, tilhulpmiddelen om mensen te verplaatsen, heftruck, ...) om lasten of patiënten te verplaatsen, worden de risico's voor de rug beperkt en moet de werknemer minder inspanningen leveren.

Keuze van een karretje

De keuze van het type karretje moet beantwoorden aan de volgende criteria.

  • Hoogte van het karretje: de hoogte van het neerzetvlak moet zich op gelijke hoogte bevinden van het werkvlak zodat lasten makkelijk vanop het karretje naar het werkvlak kunnen geschoven worden (en omgekeerd). Indien de hoogte van het werkvlak varieert, of de hoogte van de lasten, dan is het aangewezen om te kiezen voor een kar met een in de hoogte verstelbaar neerzetvlak.
  • Hoogte van de handgrepen: de gepaste hoogte voor de handgrepen van een kar, bevindt zich tussen 90 en 120 cm van de vloer. Zo kan men de handgrepen vastnemen zonder voorover te buigen.

Karretje met handgreep op gepaste hoogte
Karretje met handgreep op gepaste hoogte (Copyright Prevent/FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg)

  • Aan het terrein aangepaste wielen: De wielen moeten aangepast zijn aan de ondergrond waarop gewerkt wordt. Karren met wielen met een diameter van meer dan 125 mm en voorzien van een blokkeringsmechanisme op de twee pivoterende wielen, zijn makkelijker te manoeuvreren op onregelmatig terrein.
  • Onderhoudsvriendelijk: hulpmiddelen moeten regelmatig onderhouden worden zodat hun werking verzekerd blijft. Onderhoudsvriendelijkheid is dus een belangrijk aandachtspunt.

Karretje met grote wielen
Karretje met grote wielen (Copyright Prevent/FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg)

  • Gewicht van het karretje: het gewicht moet beperkt blijven (b.v. het maximumgewicht van een steekkarretje bedraagt 80 kg)
  • Zichtbaarheid: een volgeladen kar mag niet hoger reiken dan 120 cm.
  • Campagnes

  • Europese campagne ‘Gezond werk: verlicht de last!'

    De campagne voor een gezonde werkplek 2020-2022 van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk, met als thema “Gezond werk: verlicht de last!”, ging op 29 september 2020 van start. De campagne biedt werknemers en werkgevers ondersteuning en richtlijnen om werkgerelateerde aandoeningen aan het bewegingsapparaat te herkennen en effectief aan te pakken en promoot het gebruik van praktische hulpmiddelen.

  • Campagne: Welzijn op het werk in de Federal Truck (2015-2016-2017-2018)

    Om welzijn op het werk te promoten trokken de medewerkers van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD Werkgelegenheid) in november 2015 voor het eerst het land door in een volledig ingerichte vrachtwagen, die de naam ‘Federal Truck’ meekreeg.

  • Musculoskeletale aandoeningen (MSA) - Regelgeving

    Een specifieke wetgeving in verband met werkgebonden musculoskeletale aandoeningen bestaat niet in België.

    Volgens de welzijnswet is de werkgever verplicht het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk te bevorderen (Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk, BS 18/9/1996).

    De werkgever dient er voor te zorgen dat het werk is aangepast aan de fysieke mogelijkheden van de mens en dat overmatige professionele fysieke en mentale vermoeidheid voorkomen wordt.

    Om deze doelstellingen te bereiken houdt hij rekening met:

    • de werkorganisatie en de werk- en productiemethoden (bv. minder monotone en tempo gebonden arbeid);
    • de inrichting van de arbeidsplaats en arbeidspost (ergonomie);
    • de keuze en het gebruik van de arbeidsmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen;
    • de psychosociale belasting.

    De Codex voor de reglementering van het Welzijn op het Werk bevat wel onder meer delen over trillingen, het manueel hanteren van lasten, arbeidsmiddelen, beeldschermwerk, werkzitplaatsen en rustzitplaatsen.

    Een uitgebreide toelichting over deze wetgeving is beschikbaar op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg:

  • Parlementaire vragen

  • 55036904C Kamer (06/06/2023) - De aanpassingen van de werkplek voor MS-patiënten

  • 55035131C Kamer (18/04/2023) - De musculokeletale aandoeningen op het werk

  • 55033297C Kamer - De ambitie van het nationaal actieplan welzijn op het werk inzake musculoskeletale aandoeningen

  • 1083 Kamer - De aanpak van spier en skeletaandoeningen

  • 55032212C Kamer - De inspectiecampagne bij dienstenchequebedrijven

  • 55026288C Kamer - De arbeidsongeschiktheidsgraad in de dienstenchequesector

  • 466 Kamer - Impact van het telewerk op de werkgelegenheid

  • 55003336C Kamer - De impact van het dienstenchequesysteem op de werkgelegenheid en de gezondheid op het werk

  • 2047 Kamer - Ziekteverzuim

  • 838 Kamer - Werkbaar werk - Psychosociale risico's

  • 830 Kamer - Musculoskeletale aandoeningen - Preventiecampagne

  • 335 Kamer - Europese bedrijvenenquête naar nieuwe en opkomende risico's

  • 21608 Kamer - Het maximum toegelaten gewicht dat door arbeiders mag worden getild

  • Onderzoeken

  • Interventietypologieën voor preventie van musculoskeletale aandoeningen en psychosociale risico’s (FOD Werkgelegenheid - België - 2013)

  • DinBelg 2005 (Motmans R – België – 2005/2006)

  • Fit For Work? Musculoskeletale aandoeningen en de Belgische arbeidsmarkt (The work foundation & Prevent – België – 2009)

  • Fysieke activiteit: verbanden en gevolgen voor de gezondheid – samenvatting en aanbevelingen (Institut national de la santé et de la recheche médicale / INSERM – Frankrijk – 2008)

  • Organisationele en psychosociale factoren bij de ontwikkeling van musculoskeletale aandoeningen aan de bovenste ledematen (UCL – België – 2004)

  • Publicaties over onderzoeken van de Unité Hygiène et Physiologie du Travail (UCL - België)

  • Rugaandoeningen in het arbeidsmilieu: welke risicofactoren en welke preventiemaatregelen? (Institut national de la santé et de la recherche médicale / INSERM – Frankrijk – 2000)

  • Spier- en skeletaandoeningen in de Europese Unie – Feiten en cijfers (Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk EU-OSHA – EU – 2010)

  • Studie over chronische lage rugpijn (KCE – België – 2007)

  • Work-related neck and upper limb musculoskeletal disorders (Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk EU-OSHA – EU – 1998)

  • Musculoskeletale aandoeningen (MSA) - Sensibiliseringsmateriaal

    3 animatiefilms MSA

    Musculoskeletale aandoeningen (MSA) zijn de belangrijkste oorzaak van afwezigheid op het werk in België. Maar wat zijn MSA? En wat kunt u eraan doen? Ontdek een 5-stappenplan voor een duurzame en doeltreffende preventie van MSA en hoe dit in de praktijk kan toegepast worden, aan de hand van 3 animatiefilms die de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD Werkgelegenheid) hiervoor ontwikkelde.

    De films zijn beschikbaar op de het Youtube kanaal van de FOD Werkgelegenheid: MSA.

    Film “Preventie van musculoskeletale aandoeningen”

    In deze film wordt uitgelegd hoe deze aandoeningen ontstaan en wat we kunnen doen om ze te voorkomen. Deze aandoeningen nemen alsmaar in aantal toe. Ze treffen een grote groep Belgische werknemers: zowel mannen als vrouwen, jongeren als ouderen. Ze komen voor in alle beroepen en sectoren. Hoewel deze aandoeningen niet levensbedreigend zijn, hebben ze een grote impact op het werk en het privéleven. Preventie is daarom belangrijk!

    Bekijk de film op het YouTube kanaal van de FOD Werkgelegenheid: Preventie van musculoskeletale aandoeningen.

    Musculoskeletale aandoeningen handig in kaart gebracht

    Musculoskeletale aandoeningen nemen alsmaar in aantal toe en treffen een grote groep Belgische werknemers. Wat zijn MSA? Wat zijn de gevolgen en oorzaken van MSA? Wat zijn oplossingen om MSA te voorkomen en welke tools zijn er voorhanden?

    Deze vragen worden op een ludieke manier beantwoord aan de hand van 52 kaarten.

    Ontdek de kaarten op de campagnewebsite: www.preventievanmsa.be

    De Flexaminator: een educatief spel

    In dit spel voor leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs gaat de stuntelige held “De Flexaminator” de strijd aan met musculoskeletale aandoeningen (MSA).

    Het spel wil jongeren bewustmaken en informeren over de risico’s van MSA en wat men kan doen om ze te voorkomen: een goede houding, hulpmiddelen en technieken gebruiken, de omgeving optimaal inrichten, …

    Het spel bestaat uit een handleiding voor de spelcoördinator en een reeks van educatieve opdrachten.

    Het spel kan gratis gedownload worden op de website van de FOD Werkgelegenheid: De Flexaminator: een spel over het belang van een goede houding en de preventie van musculoskeletale aandoeningen.

    Sensibiliserings- en preventiewebsite Preventievanmsa.be 

    Deze website geeft essentiële informatie en sensibiliseert op een praktische en heldere manier over MSA. Daarnaast komen er heel wat goede praktijken aan bod in de module “Preventie van MSA” in 6 arbeidsactiviteiten: 

    • Langdurig dezelfde houding
    • Herhaalde bewegingen
    • Langdurig zitten
    • Tillen
    • Trekken/duwen
    • Personenzorg (zorg voor kinderen of zorg voor volwassenen)

    De website: www.preventievanmsa.be.

    Film “Preventie van rugklachten in de land- en tuinbouwsector”

    Musculoskeletale aandoeningen nemen alsmaar in aantal toe en treffen een grote groep Belgische werknemers. De film is bedoeld om in de land- en tuinbouwsector het bewustzijn met betrekking tot MSA te vergroten, daarover te informeren en goede preventiepraktijken te promoten.

    Bekijk de film op het YouTube kanaal van BeSWIC: Preventie van rugklachten in de land- en tuinbouwsector.

    Film “Preventie van rugklachten in de sector van de thuishulp”

    Musculoskeletale aandoeningen nemen alsmaar in aantal toe en treffen een grote groep Belgische werknemers. De film is bedoeld om in de sector van de thuishulp het bewustzijn met betrekking tot MSA te vergroten, daarover te informeren en goede preventiepraktijken te promoten.

    Bekijk de film op het YouTube kanaal van BeSWIC: Preventie van rugklachten in de sector van de thuishulp.

    Film “Preventie van rugklachten in de bouwsector”

    Musculoskeletale aandoeningen nemen alsmaar in aantal toe en treffen een grote groep Belgische werknemers. De film is bedoeld om in de bouwsector het bewustzijn met betrekking tot MSA te vergroten, daarover te informeren en goede preventiepraktijken te promoten.

    Bekijk de film op het YouTube kanaal van BeSWIC: Preventie van rugklachten in de bouwsector.

    Film “Zorg vandaag voor je rug, morgen kan het te laat zijn”

    Statische houdingen leggen een zware last op uw spieren en gewrichten. Zeker als u dan nog eens een verkeerde houding aanneemt.

    Bekijk de film op het YouTube kanaal van BeSWIC: Zorg vandaag voor je rug, morgen kan het te laat zijn.

    Film “Wissel van houding, spieren kan je niet wisselen”

    Heffen en tillen, dat komt overal wel voor. Als u dit op een verkeerde manier doet, neemt de rugbelasting enorm toe.

    Bekijk de film op het YouTube kanaal van BeSWIC: Wissel van houding, spieren kan je niet wisselen.

    Film “Hou je pezen in de hand : vermijd repetitief werk”

    Dezelfde beweging uitoefenen, opnieuw en opnieuw en opnieuw.... Repetitieve bewegingen: uw pezen zijn er niet gelukkig mee.

    Bekijk de film op het YouTube kanaal van BeSWIC: Hou je pezen in de hand : vermijd repetitief werk.

  • Musculoskeletale aandoeningen (MSA) - Tools