Hoe kan de arbeidsarts helpen indien mijn patiënt op het werk geconfronteerd wordt met stress, pesten, ongewenste intimiteiten, dreigende burn-out, …?

De arbeidsarts kan op individueel niveau met de patiënt in overleg gaan en eventueel ook met u overleggen om samen naar oplossingen te zoeken. Zo kunnen maatregelen voor aanpassing van de werkposten bekeken worden als de gezondheidstoestand is aangetast wegens een blootstelling aan psychosociale risico’s op het werk. Verder kan de arbeidsarts de vertrouwenspersoon van het bedrijf en/of de preventieadviseur psychosociale aspecten inschakelen. Deze laatsten zijn experten in psychosociale problemen.

De arbeidsarts kan verder psychosociale klachten registreren. Collectieve data, bijvoorbeeld van het aantal psychosociale problemen binnen een bedrijf, kunnen anoniem voorgesteld worden aan het Comité voor preventie en bescherming op het werk zodat er structurele maatregelen komen.

Ter voorbereiding van een contact met de arbeidsarts: vraag uw patiënt

  • Om de feiten gedetailleerd bij te houden en bijvoorbeeld te registreren in een dagboek/agenda
  • Welke acties hij zelf al ondernomen heeft om het probleem op te lossen (HR, vertrouwenspersoon, vakbond, …)

Let op: wees omzichtig met de terminologie ‘pesten, ongewenste intimiteiten’ enz, … u hoort van uw patiënt slechts één facet van een wellicht complex verhaal.

Meer informatie

Meer info in het thema Psychosociale risico's (PSR)

Meer info op de website van de FOD Werkgelegenheid in de rubriek Thema's > Welzijn op het werk > Psychosociale risico’s