Wat is de rol en samenstelling van het Comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW)?

Een Comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) is een overlegorgaan in bedrijven in de privésector met >50 werknemers. Het wordt samengesteld uit vertegenwoordigers van de werkgever, werknemers en de interne preventieadviseur(s). De activiteiten van het CPBW worden bij de overheid (publieke sector) uitgeoefend door het bevoegde overlegcomité, met name het basisoverlegcomité (BOC), tussenoverlegcomité (TOC), of hoog overlegcomité (HOC). Het Comité is paritair samengesteld, wat wil zeggen dat werkgevers- en werknemerspartijen evenwaardig vertegenwoordigd zijn.

Het CPBW heeft als opdracht alle middelen te onderzoeken en voor te stellen en actief bij te dragen aan al wat ondernomen wordt om het welzijn van de werknemers te bevorderen bij de uitvoering van hun werk. Hiervoor brengt het comité adviezen uit en formuleert het voorstellen omtrent het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk, omtrent het globaal preventieplan en het jaarlijks actieplan opgesteld door de werkgever, de wijzigingen, de uitvoering en de resultaten ervan.

De arbeidsarts neemt regelmatig deel aan de CPBW-vergaderingen. Hij zetelt daarin als preventieadviseur. Preventieadviseurs vervullen hun opdracht in volledige onafhankelijkheid ten opzichte van de werkgever en de werknemers.

Ten minste één keer per maand moet het CPBW vergaderen in het hoofdkantoor van de onderneming.

Elke 4 jaar zijn er verkiezingen in het bedrijf (sociale verkiezingen) en kan de samenstelling van het CPBW wijzigen.

Onderstaande figuur toont de samenstelling van het CPBW.

samenstelling_cpbw_1.jpg

Meer informatie

Meer informatie op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg in de rubriek Thema's > Sociaal overleg > Informatie en consultatie binnen de onderneming > Comités voor preventie en bescherming op het werk