Externe diensten voor technische controles op de werkplaats (EDTC)

In bepaalde gevallen moet de werkgever een beroep doen op een externe dienst voor technische controles (EDTC) om machines, installaties, werkuitrusting en beschermingsmiddelen te onderzoeken en te controleren.

Die controles hebben als doel om na te gaan of ze conform met de reglementering zijn alsook technische tekortkomingen op te sporen die een invloed kunnen hebben op het welzijn van de werknemers tijdens de uitvoering van hun werk.

De EDTC nemen de vorm aan van een VZW en zijn erkend om welbepaalde opdrachten te verrichten.

De AD Humanisering van de Arbeid van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg verleent onder meer erkenningen voor heftoestellen en individuele beschermingsmiddelen tegen vallen van hoogte en geeft ook instructies aan de EDTC om hun opdrachten toe te lichten.

De procedure die moet worden gevolgd en de voorwaarden die moeten zijn vervuld om te worden erkend, staan in titel 5 van boek II van de codex over het welzijn op het werk.

Om te worden erkend, moeten de EDTC eerst bij de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie zijn geaccrediteerd. Meer informatie daarover is beschikbaar op de website van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie in de rubriek Thema's > Kwaliteit & Veiligheid > Accreditatie.

Parlementaire vragen

  • 1653 Kamer - Liften die sinds 1958 in gebruik genomen zijn

  • 1610 Kamer - Conformiteit van liften

  • 724 Kamer - De verplichte risicoanalyse in het kader van de beveiliging van liften

  • 853 Kamer - Risicoanalyses en moderniseringswerken aan liften

  • 766 Kamer - Keuring van liften

Externe diensten voor technische controles op de werkplaats (EDTC) - Regelgeving

  • Titel 5 van boek II van de codex over het welzijn op het werk

Meer informatie daarover en de reglementaire teksten zijn beschikbaar op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg, in de rubriek Thema’s > Welzijn op het werk > Organisatorische structuren > Externe diensten voor technische controles op de werkplaats.

In de praktijk

  • OIRA / Risicoanalyse

    OiRA in België: ontdek de nieuwe functies

    Op 10 november 2023 organiseerde het Belgisch Focal Point van het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk (EU-OSHA) een colloquium rond het 10-jarig bestaan in België van OiRA, de tool voor een online interactieve risicoanalyse.
  • Kankerverwekkende en mutagene agentia
    Onderwijs

    Interactief spel om studenten te leren omgaan met kankerverwekkende stoffen op de werkvloer

    In het kader van de “Roadmap on Carcinogens”, de Europese campagne om de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen (ofwel carcinogenen) in de werkcontext te verminderen, heeft de FOD Werkgelegenheid een interactief spel gelanceerd om studenten vertrouwd te maken met de maatregelen die genomen...
  • Belgisch focal point EU-OSHA

    Oproep tot het inzenden van nominaties voor de Awards voor goede praktijken van EU-OSHA

    De Awards voor goede praktijken voor een gezonde werkplek, georganiseerd door het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) en zijn nationale focal points, zijn een erkenning voor organisaties die een uitstekende en innovatieve bijdrage hebben geleverd aan veiligheid...
  • Lawaai / Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) / KMO
    Landbouw, bosbouw en visserij / Industrie / Bouw

    “EarCovered at Work”: inspiratiegids rond gehoorbescherming

    In juni 2023 stelde de Arteveldehogeschool in Gent tijdens een inspiratiedag de onderzoeksresultaten van “EarCovered at work”, het onderzoeksproject rond het gebruik van gehoorbescherming op het werk, voor.
  • Psychosociale risico’s (PSR)

    Analyse van werkgerelateerde psychosociale risico’s: vragenlijstmethode

    De FOD Werkgelegenheid ontwikkelde een vragenlijstmethode waarmee werkgevers zelfstandig een risicoanalyse psychosociale risico’s kunnen uitvoeren.

Nieuws en evenementen

31.01.2023

Veiligheid van autoliften: checklist FOD Economie

Het gebruik van autoliften is aan een opmars bezig, zowel voor privégebruik (bijvoorbeeld in appartementsgebouwen) als in de werkomgeving. Hoewel het...
07.06.2022

Recente wijzigingen aan de wetgeving over stoomtoestellen

In het Belgisch Staatsblad van 27 april 2022 werden twee besluiten gepubliceerd die de wetgeving inzake stoomtoestellen wijzigen.
03.08.2021

Nota’s aan de erkende organismen en thematische fiches van het nieuwe AREI

De nota’s van de Algemene Directie Energie gericht aan de erkende organismen (EO) en de thematische fiches van het beheerscomité voor de begeleiding...