Preventiecampagne ‘Veilig werken op hoogte’

Het vallen van hoogte blijft één van de belangrijkste oorzaken van ernstige ongevallen in de bouwsector. Daarom voeren het Nationaal Actiecomité voor Veiligheid en hygiëne in het Bouwbedrijf (navb-cnac Constructiv of kortweg het navb) en de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO) in de periode 2015-2017 een campagne om de sector te sensibiliseren en te informeren over de preventie van valrisico’s.

Lancering

Het navb gaf het startschot voor de campagne op 1 september 2015 tijdens het openingsevenement van de Matexpo beurs in Kortrijk. De heer Carl Heyrman heeft er de campagne voorgesteld met het vertonen van een video in de 2 landstalen.

Meer info op de website van het navb:

Matexpo is de grootste bouwmachinebeurs in de Benelux. Tijdens die beurs geven diverse fabrikanten en leveranciers van steigermaterieel op hun stands demonstraties met specifieke aandacht voor het veilig monteren, demonteren en gebruiken van steigers.

Om de aandacht van het grote publiek te trekken had de navb tijdens de week van 24 augustus 2015 in Luik, Brussel, Kortrijk, Bergen en Gent een stapel matrassen laten leggen waarop enkel een hashtag #basharnas was voorzien.

Teasercampagne navb
Teasercampagne navb

Drie aandachtspunten

De campagne focust zich op drie deelthema’s:

  • Dakwerken en montage, demontage en gebruik van gevelsteigers
  • Ladders en andere types steigers
  • Gemechaniseerde arbeidsmiddelen voor werken op hoogte (hoogwerkers, schaarliften, beweegbare hangsteigers, enz.)

Verloop van de campagne

Samen met de sociale partners van de bouwsector en andere campagnepartners zal het navb en de FOD WASO van 1 september 2015 tot 31 augustus 2017 doelgerichte acties opzetten met het oog op het drastisch terugdringen van het aantal ongevallen door vallen van hoogte.

De campagne verloopt in twee fases:

  1. een preventieve golf van ongeveer een jaar door het navb
  2. een handhavingsgolf door de arbeidsinspectiedienst ‘Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk’ van de FOD WASO.

Producten

Twee in het oog springende producten zijn:

  • het stripalbum
  • een catalogus met arbeids- en beschermingsmiddelen die veilig werken op hoogte mogelijk maken.

Het navb zal een album met 16 korte stripverhalen publiceren, zodat de kernboodschap van de campagne op een zeer toegankelijke en concrete manier wordt overgebracht. Het hoofdpersonage in die strips is hoogtewerker Bas Harnas, die werknemers en werkgevers van de bouw en andere betrokkenen op de bouwplaats zal begeleiden en adviseren aan de hand van goede praktijkvoorbeelden. Het eerste stripverhaal is al uitgebracht: Bas Harnas: Veilig doorgeven van steigeronderdelen (PDF)

Stripheld Bas Harnas
Stripheld Bas Harnas

De online catalogus met arbeids- en beschermingsmiddelen bestaat uit beschrijvende fiches over steigers en collectieve beschermingsmiddelen. Met die catalogus kan op een gebruiksvriendelijke en snelle manier opgezocht worden welke middelen in welke werksituaties het best kunnen worden gebruikt.

Meer info op de campagnewebsite van het navb: Communicatiemiddelen van de campagne

Naast het ter beschikking stellen van informatie, cijfers en beeldmateriaal, houden het navb en zijn adviseurs zich ter beschikking om op een bouwplaats in de streek duiding te geven bij de problematiek en de oplossingen.

Meer info