Arbeidsmiddelen

Volgens de wet betreffende het welzijn op het werk worden onder arbeidsmiddel verstaan: alle machines, apparaten, gereedschappen en installaties die worden gebruikt op de arbeidsplaats. De gebruiksprincipes van die arbeidsmiddelen staan in detail vermeld in boek IV van de codex over het welzijn op het werk.

Elke gebruikssituatie of alle activiteiten uitgevoerd met het arbeidsmiddel, zoals de ingebruikneming of buitengebruikstelling, aanwending, vervoer, reparatie, ombouwing, onderhoud, verzorging (reiniging), is eveneens onderworpen aan de wet.

De algemene bepalingen voor alle arbeidsmiddelen zijn vermeld in titel 2 van boek IV van de codex. Voor onderstaande categorieën van arbeidsmiddelen zijn er nog specifieke aanvullende bepalingen:

 • mobiele arbeidsmiddelen (titel 3 van boek IV van de codex);
 • arbeidsmiddelen voor het hijsen en heffen van lasten (titel 4 van boek IV van de codex);
 • arbeidsmiddelen voor de tijdelijke werkzaamheden op hoogte (titel 5 van boek IV van de codex).

Meer informatie daarover en de reglementaire teksten staan op de website van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD Werkgelegenheid), in de rubriek Thema's > Welzijn op het werk > Arbeidsmiddelen.

Lijst van de externe diensten voor technische controles op de werkplaats (EDTC)

De minister die bevoegd is voor het welzijn op het werk heeft EDTC erkend om de controle van de volgende apparatuur uit te voeren:

 • stoommachines;
 • hefwerktuigen;
 • centrifuges;
 • gashouders;
 • metalen rolluiken en hun toebehoren van de spektakelzalen.

Meer informatie daarover is beschikbaar op de website van de FOD Werkgelegenheid, in de module Erkenningen - Meldingen > Erkenning: Externe diensten voor technische controle op de werkplaats (EDTC).

In de praktijk

 • hoogwerker
  hoogwerker
  Arbeidsmiddelen / Werken op hoogte

  Preventiefiche van Constructiv rond hoogwerkers

  Constructiv heeft een preventiefiche van 10 pagina's rond hoogwerkers met mobiel hefplatform gepubliceerd. Ook het knelgevaar komt daarin aan bod...
 • veilig_vergrendelen.png
  Arbeidsmiddelen

  Videocursus over veilig vergrendelen

  In de reeks ‘Safety-TV’ heeft Prevent een nieuwe interactieve videocursus uitgebracht over het veilig vergrendelen bij het uitvoeren van onderhoudswerken.

Nieuws en evenementen

arbeidsmiddelen
arbeidsmiddelen
23.05.2018

Nieuw thema op BeSWIC: arbeidsmiddelen

Een nieuw thema over de arbeidsmiddelen is op BeSWIC gepubliceerd.
thumbnail_studiedag_1februari_v1.jpg
20.03.2017

Studienamiddag rond veilig werken met landbouwmachines

Op 1 februari 2017 was er bij Inagro een studiedag rond “Openluchtgroenten: veilig werken – ongevallen met machines voorkomen”. Producenten van...