08.11.2023

De nieuwe, tweede versie van de Regel van Goed Vakmanschap van Fireforum rond elektrische voertuigen in parkings is nu dé referentie voor de risicoanalyse en de evaluatie van de behoeftes voor de preventie van brand en ontploffing, waaraan de gesloten parkings moeten voldoen om elektrische voertuigen te parkeren. Dit is het gevolg van de vraag van de Minister van Binnenlandse Zaken in maart 2022 om wetgeving over hetzelfde onderwerp op te stellen.

Deze nieuwe versie van de Regel van Goed Vakmanschap is beschikbaar op de website van Fireforum: RGV Elektrische voertuigen in parkings - 2de editie online.

Dit artikel geeft:

Historiek: wat vooraf ging en de vernieuwde versie

Elektrische voertuigen worden steeds vaker gebruikt en bestuurders van dit type wagens maken uiteraard ook gebruik van parkings. Naar aanleiding van enkele incidenten en door de sterk uiteenlopende adviezen, worden steeds meer vragen gesteld over de brandveiligheidsvoorschriften rond elektrische voertuigen.

Het bestaan van tegenstrijdige adviezen bij brandweerzones wordt geïllustreerd door dit artikel op de website van Zorgmagazine: Onduidelijkheid over de brandveiligheid van elektrische voertuigen in ondergrondse parkings.

Fireforum publiceerde in september 2021 een eerste versie van de Regel van Goed Vakmanschap. Deze gids, opgesteld door verschillende betrokken partijen, draagt bij aan de verbetering van de brandveiligheid door meer coherente en kwaliteitsvolle voorschriften voor elektrische voertuigen in parkings, zowel op technisch als organisatorisch vlak.

In een antwoord op een parlementaire vraag gesteld op 16 december 2021 in het Waals Parlement wordt verwezen naar versie 1 van de gids van Fireforum. Bekijk deze vraag op de website van het Waals Parlement (in het Frans): L'installation de bornes de recharge pour les véhicules électriques dans les parkings.

Ook in het advies van de Union des Villes et Communes de Wallonie (UVCW) déploiement des bornes de rechargement de véhicules électriques en wallonie avis du conseil d'administration de l'union des villes et communes de wallonie van maart 2023 wordt verwezen naar deze code en hoofdstuk 7.22 van boek 1 van het Algemeen Reglement op de elektrische installaties (AREI).

Lees volgend artikel op de website bouwen aan Vlaanderen werd tevens verwezen naar versie 1: Adviezen rond brandveiligheid voor elektrische voertuigen.

In maart 2022 vroeg de Minister van Binnenlandse Zaken haar administratie om wetgeving over hetzelfde onderwerp op te stellen. De opdracht werd toevertrouwd aan de Hoge Raad voor Beveiliging tegen Brand en Ontploffing.

In het vakblad Elektrovisie (juni 2022) werd al een voorproefje gegeven van de redenen voor het opstellen van deze regelgeving en hoe de regelgeving er kan uitzien: Nelectra in gesprek met Jan De Saedeleer (FOD Binnenlandse zaken): “Wij willen vooral een wildgroei aan regels vermijden”.

De werkgroep, samengesteld uit leden van de Hoge Raad (FOD Binnenlandse Zaken, FOD Werkgelegenheid, FOD Economie, Regie der Gebouwen, Agoria, ANPI, ORI, Buildwise, COMEOS, HRZKMO, Netwerk Brandweer, ReZonWal, DBDMH), heeft zijn werkzaamheden gebaseerd op versie 1 van de Regel van Goed Vakmanschap, opgesteld door Fireforum, en heeft deze versie grondig herzien.

De vernieuwde tweede versie werd gevalideerd door alle leden van de Hoge Raad en is sedert het najaar 2023 dé referentie als Regel van Goed Vakmanschap voor de risicoanalyse en de evaluatie van de behoeftes voor de preventie van brand en ontploffing waaraan de gesloten parkings moeten voldoen om elektrische voertuigen te parkeren.

De code bevat 15 hoofdstukken. Er is een hoofdstuk over specifieke risico’s en een hoofdstuk over de 6 essentiële doelstellingen (waaraan gesloten parkings moeten voldoen):

  • De parking is brandwerend gescheiden van andere delen van het gebouw en biedt voldoende stabiliteit in geval van brand.
  • De atmosfeer kan nooit explosief worden.
  • Het ontstaan van een brand of een gevaarlijke situatie wordt zo snel mogelijk aan alle bewoners en de hulpdiensten meegedeeld.
  • De warmte en de rook van een brand vormen geen gevaar voor de bewoners gedurende de tijd die nodig is om een veilige plaats te bereiken.
  • De warmte en de rook van een brand beletten de brandweer niet om veilig op te treden.
  • Na het blussen van de brand, kunnen de verwijdering en de opvolging van het elektrisch voertuig worden uitgevoerd zonder buitensporige inzet van de brandweer in termen van tijd en middelen.

De belangrijkste hoofdstukken zijn deze over het beheer en de richtlijnen (in relatie tot de 6 doelstellingen).

Het beheer bevat volgende elementen:

  • algemene eisen;
  • risicoanalyse, evaluatie van de behoeftes en basisstudie;
  • gedetailleerde studie, plaatsing en inbedrijfstelling;
  • initiële en periodieke controle;
  • beheer en gebruik in normale omstandigheden;
  • Beheer van wijzigingen;
  • verificatie;
  • onderhoud.

Uiteraard verwijst een van de hoofdstukken naar hoofdstuk 7.22 van boek 1 van het Algemeen Reglement op de elektrische installaties (AREI). Over dit nieuwe hoofdstuk 7.22 en versie 1 van de Regel van Goed Vakmanschap verscheen volgend bericht op deze BeSWIC-website: KB tot aanvulling en wijziging van het Algemeen Reglement op de elektrische installaties (AREI).

De nieuwe versie van de Regel van Goed Vakmanschap is beschikbaar op de website van Fireforum: RGV Elektrische voertuigen in parkings - 2de editie online.

Op 24 november 2023 wordt hierover in het Nederlands een gratis webinar gegeven en op 23 november 2023 in het Frans.

Nelectra heeft ook over deze tweede versie bericht: Regel van Goed Vakmanschap Brandveiligheid: elektrische voertuigen in parkings versie 2.

Relevante wetgeving

In de Hoge Raad voor de Beveiliging tegen Brand en Ontploffing is het ontwerp van koninklijk besluit (KB) tot vastlegging van de maatregelen voor de preventie van brand en ontploffing waaraan parkings moeten voldoen om elektrische voertuigen te parkeren, in bespreking. Men verwacht dat dit KB in 2024 in het Belgisch Staatsblad zal gepubliceerd worden. Dit ontwerp-KB moet ook nog aan het Europese TRIS gemeld worden.

Er bestaat al regelgeving voor auto’s gevoed met bepaalde types brandstoffen in de verbrandingsmotor, die parkeren in parkings, namelijk het koninklijk besluit van 17 mei 2007 tot vaststelling van de maatregelen voor de preventie van brand en ontploffing waaraan de gesloten parkeergebouwen moeten voldoen om LPG-voertuigen te parkeren.

De Regels die in dit artikel worden besproken zijn dus nieuwe regelgeving voor nieuwe en bestaande parkings (mits overgangsmaatregelen).

Documenten in binnen- en buitenland

In binnen- en buitenland zijn volgende documenten te vinden over parkings en/of elektrische wagens in deze parkeergebouwen (niet-limitatief):

Binnenland

In dit kader is het nuttig om te verwijzen naar de Vergelijkingstabel tussen de uitbatingsvoorwaarden van parkings in de drie Gewesten op de website van Lydian.

Buitenland

Andere interessante publicaties

Volgende white paper van Siemens is ook het vermelden waard: Fire safety in parking garages with electric vehicles (PDS, 1,41 MB).

Ook verzekeraars bieden documenten aan, waarvan sommige openbaar zijn (in het Engels):

Daarnaast zijn volgende globale Europese studies rond elektrische oplaadinfrastructuur het vermelden waard:

Constructietechnische eisen

In sommige van de reeds vermelde documenten worden ook constructietechnische eisen van gesloten parkings vermeld, in andere niet. Hierbij enkele relevante documenten:

Opleiding rond omgaan met elektrische wagens

Bij het werken, manipuleren, onderhouden, enzovoort aan of bij elektrische wagens zijn gevaren en dus risico’s verbonden, net als bij interventies bij calamiteiten in verband met elektrische wagens. In dit kader is het nuttig te verwijzen naar volgende opleidings- en andere initiatieven:

Daarnaast geven volgende filmpjes informatie over oefeningen (met de brandweer) in parkings:

De NIPV-publicatie Onderzoek dompelcontainers: Een beoordeling van de dompelcontainer en mogelijke alternatieven geeft ook een mooi overzicht van verschillende interventietechnieken.

Rond de afvalfase van batterijen en hoe ermee omgaan verscheen op deze BeSWIC-website volgend bericht: Sensibiliseringsstickers van Denuo rond voorkomen van afvalbranden van lithium-ionbatterijen.