Belgische werknemer kampt vooral met lichamelijke klachten op het werk
Van de Belgische werknemers met werkgerelateerde gezondheidsklachten is dit bij 57% te wijten aan lichamelijke klachten.
Op de blog vindt u overzichtsartikels over welzijn op het werk. Er wordt steeds doorgelinkt naar relevante en interessante informatie over het besproken onderwerp.
Van de Belgische werknemers met werkgerelateerde gezondheidsklachten is dit bij 57% te wijten aan lichamelijke klachten.
De Coronacrisis noodzaakt velen onder ons om te telewerken, en dit voor een lange periode. Niet iedereen heeft hier ervaring mee. Daarom lanceerde de Vlaamse Ergonomie Vereniging (VerV) een campagne hoe je je werkplek best kan instellen. De 10 tips voor een goede inrichting van je werkplek zijn ondertussen in 10 talen beschikbaar: Nederlands, Frans, Duits, Engels Spaans, Italiaans, Pools, Hongaars, Russisch en Turks.
Exoskeletons of robotpakken zijn nog onvoldoende ontwikkeld om in te zetten voor het heffen en verplaatsen van zware dozen in magazijnen. Ze beperken de bewegingsvrijheid en ontlasten de rug en schouders te weinig.
Uit een onderzoek van HR-dienstverlener Attentia bij meer dan 6.000 Belgische personeelsleden blijkt dat 66 procent van de Belgische werknemers die aan een beeldscherm zitten, het voorbije jaar fysieke klachten heeft gehad. Opvallend is dat medewerkers jonger dan 30 jaar meer visuele klachten hebben dan collega’s ouder dan 50 jaar.
In augustus 2016 hield de Vlaamse ergonomie Vereniging (VerV) een bevraging naar alternatieve zithulpmiddelen: zitballen, kniestoelen, zadelstoelen of krukken, bureaustoel op maat, zit-statafel, ... De zit-statafel is aan een opmars bezig. Verder lijken bureaustoelen op maat op de werkvloer meer voor te komen dan zitballen of kniestoelen.
In de bouw kunnen tilhulpen de belasting voor de bouwvakker beperken, zodat zijn gezondheid beter wordt beschermd. Bij het plaatsen van boordstenen, bestratingswerken of betegeling kan men vacuümsystemen als manipulatiemiddel gebruiken.
Co-Prev, de vereniging van Externe Diensten voor Preventie en Bescherming op het werk, heeft een praktijkgids over manueel hanteren van lasten uitgebracht, waarin er op een praktische manier (met stroomschema’s) wordt verwezen naar normen, zoals EN1005 en ISO 11228.