Blog

Op de blog vindt u overzichtsartikels over welzijn op het werk. Er wordt steeds doorgelinkt naar relevante en interessante informatie over het besproken onderwerp.

 

Chemische agentia / Jongeren
Landbouw, bosbouw en visserij / Productie en distributie elektriciteit, gas, water en afval

3 filmpjes van Prevent Agri over de gevaren van mest- en kuilgassen en luchtwassers

In de landbouwsector gebeuren heel wat ongevallen, soms met zware gevolgen. Machines zijn niet altijd de oorzaak. Mestgassen, kuilgassen of het zwavelzuur gebruikt bij chemische luchtwassers zijn de ‘stille’ gevaren in een landbouwbedrijf. Om landbouwers en studenten uit landbouwscholen hierop attent te maken, ontwikkelde Inagro, in samenwerking met Prevent Agri (Vlaanderen), de provincie West-Vlaanderen, de Boerenbond, de Hogeschool VIVES en de 4 West-Vlaamse brandweerzones, een driedelige educatieve videoreeks.

Elektrische installaties / Brandpreventie / Ioniserende stralingen
Productie en distributie elektriciteit, gas, water en afval

Sensibiliseringsstickers van Denuo rond voorkomen van afvalbranden van lithium-ionbatterijen

Om het grote publiek te sensibiliseren voor de gevaren van lithium-ionbatterijen heeft Denuo, de Belgische federatie van de afval- en recyclagesector, samen met de leden van ‘Arena Recycling’ sensibiliseringsstickers laten ontwikkelen om op afvalcontainers, op vrachtwagens, in recyclageparken, op sorteer- en recyclageplaatsen en op andere plekken aan te brengen.

Basiseisen (arbeidsplaatsen) / Tijdelijke of mobiele bouwplaatsen
Bouw / Productie en distributie elektriciteit, gas, water en afval

De risico’s van werken aan ondergrondse waterleidingen: opleiding van AquaFlanders en andere initiatieven

Een strikte hygiëne bij werkzaamheden aan ondergrondse leidingen is van cruciaal belang voor de kwaliteit van drinkwater. Dit vraagt om de juiste kennis en vaardigheden. Door de krachten te bundelen voor één gezamenlijke vakopleiding, zetten de Vlaamse waterbedrijven in op een uniforme en correcte uitvoering van de werken door alle uitvoerders.

Tijdelijke of mobiele bouwplaatsen
Winning delfstoffen / Bouw / Productie en distributie elektriciteit, gas, water en afval

Meldplicht bij werken in de nabijheid van ondergrondse leidingen

Op 9 mei 2019 werd het koninklijk besluit van 22 april 2019 gepubliceerd tot wijziging van het koninklijk besluit van 21 september 1988 betreffende de voorschriften en de verplichtingen van raadpleging en informatie bij het uitvoeren van werken in de nabijheid van installaties van vervoer van gasachtige en andere producten door middel van leidingen. Dat KB is op 1 juli 2019 in werking getreden.

Productie en distributie elektriciteit, gas, water en afval / Vervoer en opslag

Risico’s bij loswerkzaamheden in stortbunkers

Stortbunkers worden in diverse sectoren gebruikt waar vaste grondstoffen, producten of afvalstoffen dienen te worden afgevoerd. De omgeving van deze stortbunkers en het transport errond is niet zonder gevaren en heeft al aanleiding gegeven tot dodelijke ongevallen.

Brandpreventie / ATEX
Productie en distributie elektriciteit, gas, water en afval

Houtstof, pellets en andere biomassa als energiedrager: gidsen voor veilig ontwerp

Update 06/10/2022

Meer en meer wordt biomassa zowel in de huiselijke sfeer als in de industrie gebruikt voor energievoorziening. Dat heeft aanleiding tot bepaalde risico’s, zoals branden en stofexplosies.

Tijdelijke of mobiele bouwplaatsen
Bouw / Productie en distributie elektriciteit, gas, water en afval

Werkzaamheden in nabijheid van ondergrondse nutsleidingen

Update 26/01/2023

Jaarlijks gebeuren er tientallen incidenten en/of ongevallen bij werkzaamheden in de nabijheid van ondergrondse nutsleidingen (gas(sen), elektriciteit, datalijnen, water). Voornamelijk tijdens het uitvoeren van wegen- en/of bouwwerken en soms ook tijdens landbouwactiviteiten worden nutsleidingen geraakt. 

Tijdelijke of mobiele bouwplaatsen / Arbeidsmiddelen
Bouw / Productie en distributie elektriciteit, gas, water en afval

Zuiggraven en andere technieken voor veilig graafwerk nabij nutsleidingen

Update 20/02/2023

Bij graafwerkzaamheden of andere civiele bouwwerken in de buurt van ondergrondse leidingen, kunnen die beschadigd geraken met directe of indirecte gevolgen. Dat heeft de ramp van Gellingen op 30 juli 2004 nog eens duidelijk gemaakt.

Elektrische installaties / Arbeidsongevallen
Landbouw, bosbouw en visserij / Bouw / Productie en distributie elektriciteit, gas, water en afval

Kom niet te dicht bij hoogspanningsleidingen

Update 13/01/2023

Bij werken in de nabijheid van niet-geïsoleerde elektrische leidingen is het belangrijk om buiten de gevarenzone rond de geleiders te blijven. Bij hoogspanning is het ook gevaarlijk om nabij die zone te komen, omdat een elektrische vlamboog altijd mogelijk is. Een goede geleider, zoals metaal, mag dus niet te dicht bij de draden komen. Als er geen andere mogelijkheid is, zorg er dan voor dat tijdelijk de spanning van de lijn wordt afgezet. Neem hiervoor contact op met de elektriciteitsverdeler.

Chemische agentia / Biologische agentia
Landbouw, bosbouw en visserij / Productie en distributie elektriciteit, gas, water en afval

Risico’s composteren en biogasinstallaties

Update 03/10/2022

Arbeiders onderschatten geregeld de chemische en biologische risico’s op de werkvloer. Dat blijkt uit het doctoraat van Ramona Hambach. Ze onderzocht onder meer de risico’s bij blootstelling aan cadmium, lood en groenafval. Lees hieronder meer over de risico’s van composteren en biogasinstallaties.