Veilig omgaan met droogijs
Ieder jaar zijn er wereldwijd incidenten met gekoeld vervoer met droogijs. De Europese Industriële Gas Organisatie (EIGA) sensibiliseert over deze risico’s, zoals brandwonden en verstikkingsgevaar.
Op de blog vindt u overzichtsartikels over welzijn op het werk. Er wordt steeds doorgelinkt naar relevante en interessante informatie over het besproken onderwerp.
Ieder jaar zijn er wereldwijd incidenten met gekoeld vervoer met droogijs. De Europese Industriële Gas Organisatie (EIGA) sensibiliseert over deze risico’s, zoals brandwonden en verstikkingsgevaar.
Exoskeletons of robotpakken zijn nog onvoldoende ontwikkeld om in te zetten voor het heffen en verplaatsen van zware dozen in magazijnen. Ze beperken de bewegingsvrijheid en ontlasten de rug en schouders te weinig.
Op 19 maart 2019 was er bij de Confederatie Bouw in Brussel een zeer succesvolle Veiligheidsdag in de spoorwegenbouw. Er waren sprekers van het Onderzoeksorgaan voor Ongevallen en Incidenten op het Spoor (OOIS), de Belgische spoorweginfrastructuurbeheerder Infrabel en het eraan verbonden ingenieurs-en projectmanagementbureau TUC RAIL gespecialiseerd in spoorwegtechnologie, de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS), de veiligheidscoördinatoren en de Unie van Aannemers van Spoorwegwerken (UASW).
Stortbunkers worden in diverse sectoren gebruikt waar vaste grondstoffen, producten of afvalstoffen dienen te worden afgevoerd. De omgeving van deze stortbunkers en het transport errond is niet zonder gevaren en heeft al aanleiding gegeven tot dodelijke ongevallen.
De Unie van Aannemers van Spoorwegwerken (UASW) lanceert, samen met de Federatie van Algemene Bouwaannemers (FABA) en Constructiv, haar preventiecampagne 2017-2018.
Luchtvaartongevallen, ongevallen en incidenten op zee en “ernstige” exploitatieongevallen die zich op het Belgische spoorwegnet voordoen worden door onafhankelijke organen binnen de FOD Mobiliteit onderzocht. Dit is het gevolg van aparte specifieke Europese regelgeving voor deze 3 transportmodi.
De Europese Unie wil het aantal verkeersongevallen en transport gerelateerde arbeidsongevallen verminderen. In het kader van het Europees Progress-programma is er een e-gids ‘VeSafe’ ontwikkeld die goede praktijken daarover bundelt. Meer dan 200 Europese goede praktijken in verschillende talen zijn gebundeld, waarvan er een 30-tal naar het Engels zijn vertaald. U krijgt evenwel de vertaling van alle teksten naar 90 talen via de ‘google translate’-knop bovenaan de VeSafe website.
Het jaarverslag 2014 van de ombudsdienst voor de postsector is uit. Nooit eerder kreeg de ombudsdienst zoveel klachten over postuitreikers die de verkeersregels aan hun laars lappen. Volgens de sociale partners wordt hard gewerkt aan een verbeterde attitude.
Aan de bedeling van goederen op fietsen en motorfietsen zijn er een aantal veiligheids- en gezondheidsrisico’s verbonden aan de arbeidsmiddelen en de omgeving waarin dat gebeurt. Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) heeft een gids erover gepubliceerd met een overzicht van goede praktijken. De Europese vereniging van de motorfietsen industrie heeft een stripverhalenreeks uitgegeven met veiligheidstips voor bestuurders van motorfietsen.
Het Europees project DRUID staat voor “Driving under the Influence of Drugs, Alcohol and Medicines”. De bedoeling ervan is om het onveilig rijden onder invloed van drugs, alcohol en geneesmiddelen op een meer geïntegreerde manier aan te pakken.