Recent werd een fruithandelaar onwel in een zuurstofarme koelkamer van zijn bedrijf bij het controleren van het fruit. De man moest gereanimeerd worden en werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. In het verleden zijn hiermee nog incidenten en doden gevallen.
Hieronder verneemt u meer over:
- de risico’s in de fruitsector
- zuurstofarme toepassingen in verschillende sectoren en de gezondheidseffecten. In de wetenschappelijke literatuur is de Engelse term voor verlaagd zuurstofgehalte “hypoxic air” en voor zeer lage zuurstofgehalten “ultra low oxygen”.
Ultra low oxygen cellen in de fruitsector
Om het jaar rond fruit te kunnen leveren, wordt het opgeslagen in koelcellen. Het fruit wordt daarom geconditioneerd bewaard onder vastgestelde temperatuurwaarden en luchtsamenstellingen.
Voorwaarden voor een lange houdbaarheid en goede kwaliteit zijn een lage temperatuur, een zeer laag zuurstofgehalte en een verhoogd CO2-gehalte. Het rijpingsproces van fruit wordt dan namelijk sterk vertraagd.
Om aan voornoemde voorwaarden te kunnen voldoen, moeten de koelruimten hermetisch van de buitenlucht worden afgesloten. Het opgeslagen fruit zal door ‘ademen’ de zuurstof in de afgesloten ruimte gaan verbruiken. De hoeveelheid zuurstof zal dan dalen en uiteindelijk uitkomen op circa 1%.
Deze hermetisch van de buitenlucht afgesloten koelruimten met een zeer laag zuurstofgehalte noemt men Ultra Low Oxygen-cellen of afgekort ULO-cellen.
Risico’s door zeer lage zuurstofconcentratie in de ULO-cellen
In lage zuurstofconcentraties kan een mens niet overleven. Vandaar dat men strikte procedures in acht moeten nemen als men die ruimten wil betreden voor bijvoorbeeld een monstername van het fruit.
Enkele hulpmiddelen bij staalnames zijn:
- waarschuwingsstikkers
- sleutelsysteem
- zuurstofaanduiding
- buddy-systeem
- de procedure van betreden van besloten ruimte toepassen.
Ook de lay-out van de opslag is belangrijk.
Meer informatie daarover vindt u in een protocol van de Nederlandse fruittelers organisatie (NFO). U kunt dat protocol bij de NFO bestellen onder vermelding van ‘Protocol ULO-bewaring & Celcontrole’:
Nederlandse Fruittelers Organisatie
Postbus 344
2700 AH Zoetermeer
Telefoon: (079) 368 13 00
Fax: (079) 368 13 55
E-mail: info@nfofruit.nl
Website: www.nfofruit.nl
Het protocol is ook rechtstreeks te downloaden van hun website.
Ook van de Workshop 'Post harvest kwaliteit in de tuinbouw' van maandag 15 april 2013 van het proefcentrum van de sierteelt kan een presentatie gedownload worden waar sprake is van de ULO-risico’s.
Andere risico’s in de fruitsector
Naast lage zuurstofconcentratie in koelcellen zijn er ook nog andere risico’s in de fruitsector, zoals gevaarlijke stoffen, fysieke belasting en machines. De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft daarover deze brochure uitgegeven: Arbeidsrisico’s in de fruitteelt (PDF)
Verlaagde zuurstoftoepassingen als brandpreventieconcept
Naast de hoger vermelde toepassing om rijpingsprocessen te controleren, wordt verlaagde zuurstofconcentratie voornamelijk als brandpreventieconcept gebruikt. Bij verlaagde zuurstofconcentraties van 17% tot zelfs 15% kan de brand niet ontstaan of zich minder snel uitbreiden, zodat de schade beperkt blijft.
Zo wordt verlaagde zuurstofconcentratie als brandpreventieconcept gebruikt in:
- datacenters
- opslagruimten voor waardevolle zaken
- archieven
- diepvries- en gekoelde ruimten.
Een aantal organisaties en verzekeraars hebben diverse richtlijnen opgesteld voor het veilig gebruik van verlaagde zuurstof als brandpreventieconcept. Enkele gekende codes van goede praktijk zijn:
- in Nederland, de beoordelingsrichtlijn van KIWA: Beoordelingsrichtlijn voor het Kiwa productcertificaat voor ontwerp, installatie, oplevering en nazorg van brandveiligheidsystemen gebaseerd op inertisering en zuurstofreductie (PDF)
- in het Verenigd Koninkrijk, de BSI PAS 95 (in het Engels): draft PAS 95:2011 - Hypoxic fire prevention systems for occupiable spaces – Specification (PDF)
- in Duitsland: VdS 3527 - Richtlinien für Inertisierungs- und Sauerstoffreduzierungsanlagen, Planung und Einbau
Meer info
Artikels over ongevallen in een ULO-koelcel
- Het Nieuwsblad: Fruithandelaar in levensgevaar na bizar ongeval in koelkamer
- Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (VILT): Vorig ongeluk met fruitkoelcel bijna twintig jaar oud
Veiligheid in ULO-koelcellen
- Verslag van het pilootproject van de Nederlandse arbeidsinspectie: Niet van dat benauwde - Projectverslag Fruitteelt - (PDF)
- Het artikel “ULO: denk aan uw veiligheid! op pagina 16 en 17 van: Veilingklokje - Magazine van Veiling Haspengouw – september 2011 (PDF)
- Artikel op de website van de digitale Arbocatalogus van het AGF Groothandelsfonds (Nederland): Collectieve oplossingen: Veiligheid koel- en vriescellen
- Het artikel “Le stockage en atmosphère contrôlée et la sécurité des personnes” in het Franse online tijdschrift Station Fruitières n° 19 - Bulletin d'informations pratiques sur l'entreposage et le conditionnement des fruits (PDF)
- Document op de website van de ‘United Nations Industrial Development Organization’ (UNIDO) (in het Engels): Controlled atmosphere storage (PDF)
- De brochure “Opslag van oogstproducten” van de Federatie van Onderlinge verzekeringsmaatschappijen in Nederland op pagina 15 en 16
Arbeidsrisico’s in de fruitteelt
- Folder van CLB Externe Preventie: Welzijn binnen de fruitsector (PDF)
- Risico’s in de land- en tuinbouw en de hovenierssector
Brandbeveiligingssystemen gebaseerd op inertisering en zuurstofreductie:
- Hypoxic air technology for fire prevention (PDF)
- Presentatie over hypoxy systemen: Hypoxic air fire prevention systems: design challenges and overview on new standards and codes
- Artikel uit ‘Fireseat’: A pilot study on hypoxic air performance at the interface of fire prevention and fire suppression (PDF)
- Artikel van “the Availability Digest”: Hypoxic Fire-Prevention Systems (PDF)
- COWI fire research report: Test methods for hypoxic air fire prevention systems and overall environmental impact of applications (PDF)
- Nieuwsartikel van de verzekeringen Vanbreda Risk & Benefits: Beveiliging van kritische en/of risicovolle installaties (PDF)
Brandbeveiligingssystemen in een aantal toepassingen en sectoren
- ‘Best Practice’ document van de ‘UNINETT led working group on physical infrastructure’ (Noorwegen): Fire Protection Requirements for ICT rooms (PDF)
- Onderzoeksrapport van COWI: Hypoxic air venting for protection of heritage (PDF)
- ‘Paper’ van het ‘World Library and Information Congress’: Hypoxic air venting – Fire protection for library collections (PDF)
Gezondheidseffecten van verlaagde zuurstofconcentratie
- International Mountaineering and Climbing Federation - Union internationale des associations d’alpinisme (UIAA): Consensus statement of the UIAA medical commission: UIAA MedCom Standard No.15: Work in hypoxic conditions (PDF)
- Artikel uit de “International Archives of Occupational and Environmental Health”: Working in permanent hypoxia for fire protection–impact on health (PDF)
- Publicatie ‘Safety Information’ van de ‘European Industrial Gases Association’ (EIGA): Oxygen Deficiency Hazard associated with Hypoxic Fire Suppression Systems using Nitrogen Injection (PDF)
- Adviesrapport van het Centrum voor Stoffen en Integrale Risicoschatting (SIR) van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM): De veiligheids- en gezondheidseffecten van werken in een besloten hypoxische omgeving (PDF)
- Praktijkrichtlijn van het Britse ‘Health and Safety Executive’ (HSE): Reduced oxygen environments (Hypoxic environments)
- Het Britse ‘Health and Safety Executive’ (HSE):
- Document van het Canadese ‘NorthWest Occupational Health & Safety’: Oxygen: Health Effects and Regulatory Limits - Part I: Physiological and Toxicological Effects of Oxygen Deficiency and Enrichment (PDF)
- Publicaties uit landen waar Duits gesproken wordt:
- Duitsland
- BGI/GUV-I 5162: Arbeiten in Sauerstoffreduzierter Atmosphäre
- Der neue DGUV-Grundsatz 28 "Arbeiten in sauerstoffreduzierter Atmosphäre"
- Arbeiten in sauerstoffreduzierten Raümen: Eine experimentelle Untersuchung zur Wirksamkeit von Atemluft unterstützenden Systemen
- Arbeitsplätze in sauerstoffreduzierter Atmosphäre – Befragung von Betrieben, Betriebsärzten und Beschäftigten zu technischen Sicherheitsvorkehrungen, medizinischen Vorsorgeuntersuchungen sowie Erkrankungen und Beschwerden von Exponierten
- Arbeit in sauerstoffreduzierter Atmosphäre mit einem O2 on Demand System
- Einfluss von normobarer Hypoxie auf die Gesundheit: Auftreten der akuten Höhenkrankheit, Veränderungen der Befindlichkeit und physiologische Anpassungsmechanismen
- Slides van de studiedag: Gesundheitliche Auswirkungen bei Arbeiten in sauerstoffreduzierter Atmosphäre Ergebnisse des DGUV-Forschungsprojekts (FP 224) 21. Juni 2010, IAG Dresden
- Zwitserland
- Arbeiten in sauerstoffreduzierter Atmosphäre
- Arbeiten in Sauerstoffreduzierter Atmosphäre – Schlafapnoe und Berufsunfälle
- Duitsland
- Presentatie van de heer Benoît Calcus op de nationale dagen van de arbeidsgeneeskunde op 6 en 7 november 2014: Activités de maintenance en atmosphère appauvrie en oxygène