Op 18 juli 2023 werd in het Belgisch Staatsblad het koninklijk besluit van 2 juli 2023 tot vaststelling van maatregelen ter bescherming van werknemers tegen agentia met hormoonontregelende eigenschappen gepubliceerd.

Lees de volledige tekst van dit koninklijk besluit op de website van het Belgisch Staatsblad: 2 juli 2023 - Koninklijk besluit tot vaststelling van maatregelen ter bescherming van werknemers tegen agentia met hormoonontregelende eigenschappen.

Net zoals kankerverwekkende, mutagene en reprotoxische stoffen, zijn hormoonontregelaars zeer zorgwekkende stoffen. Door dit koninklijk besluit worden hormoonontregelaars opgenomen in het toepassingsgebied van titel 2 van boek VI van de codex over het welzijn op het werk. Dit wil zeggen dat, wat betreft bescherming van werknemers, voor deze stoffen nu dezelfde regels gelden als voor kankerverwekkende, mutagene en reprotoxische stoffen.

De toevoeging van hormoonontregelaars aan de codex over het welzijn op het werk wordt enerzijds geregeld via verwijzing naar Europese wetgeving en anderzijds via een eigen Belgische lijst van hormoonontregelaars en mengsels.

Via verwijzing naar de Europese wetgeving inzake de indeling, etikettering en verpakking van chemische stoffen (CLP) zullen stoffen die voldoen aan de criteria van gevarencategorie 1 of 2 van deze wetgeving, automatisch onder de bepalingen inzake kankerverwekkende, mutagene en reprotoxische agentia vallen. Daarenboven zijn er meer dan dertig stoffen toegevoegd aan dezelfde bepalingen van de codex over het welzijn op het werk in de vorm van een lijst. Deze stoffen worden daardoor nu al onder de Belgische welzijnswetgeving als hormoonontregelaar beschouwd, waardoor werknemers beter beschermd moeten worden tegen de blootstelling hieraan.

De lijst met hormoonontregelende stoffen en mengsels bestaat enerzijds uit stoffen waarvan op het niveau van de Europese Unie (EU) al is vastgesteld dat ze hormoonontregelende eigenschappen voor de menselijke gezondheid hebben en anderzijds uit stoffen waarvan op nationaal niveau van een EU-lidstaat is vastgesteld dat ze hormoonontregelende eigenschappen voor de menselijke gezondheid hebben, maar (nog) niet op EU-niveau. Voor de correcte naleving van de regelgeving omtrent het veiligheidsinformatieblad moeten de stoffen die op EU-niveau als hormoonontregelend zijn geïdentificeerd worden vermeld in rubriek 2.3, 3.2 (voor mengsels) en 11.2 van het veiligheidsinformatieblad en stoffen die op nationaal niveau als hormoonontregelend zijn geïdentificeerd in rubriek 15.1 van het veiligheidsinformatieblad.

Meer informatie over hormoonontregelaars en welzijn op het werk vind je op BeSWIC, Belgisch kenniscentrum over welzijn op het werk, in het thema Hormoonontregelaars.