De veranderende arbeidsmarkt is voor veel mensen een bron van stress, angst en andere mentale gezondheidsproblemen geworden. Werknemers met een lage sociaaleconomische status zijn bijzonder gevoelig voor psychosociale risico’s op het werk, een situatie die verergerd is door COVID-19 en de ontwikkelingen als gevolg van digitalisering.

In een nieuw rapport van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) analyseert EU-OSHA het Europese onderzoek over dit onderwerp, formuleert het conclusies en haalt het er beleidsaanbevelingen uit. De publicatie toont een selectie van succesvol toegepaste goede praktijken op organisatorisch of sectoraal niveau, die effectief hebben bijgedragen aan het voorkomen en aanpakken van psychosociale risico’s voor werknemers met een lage sociaaleconomische status.

Lees het volledige rapport en de samenvatting in het Engels op de website van EU-OSHA: Blootstelling aan psychosociale risico’s en gevolgen voor het mentale welzijn van Europese werknemers met een lage sociaaleconomische status.

(Bron: EU-OSHA News, december 2023: Psychosociale risico’s en de invloed ervan op het mentale welbevinden van werknemers met een lage sociaal-economische status)