Nieuw onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) wijst op de gevaren van blootstelling aan ultraviolette (uv) zonnestraling als een belangrijke oorzaak is van werkgerelateerde sterfgevallen door kanker.

Bijna één op de drie sterfgevallen door niet-melanoom huidkanker wordt veroorzaakt door werken in de zon, volgens de schattingen van de WHO en de IAO. Het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift ‘Environment International’, stelt vast dat buitenwerkers een grote en toenemende last dragen van dit soort huidkanker en roept op tot actie om dit ernstige gevaar op de werkplek aan te pakken en het de sterfgevallen die ze veroorzaken te voorkomen.

Meer informatie over het onderzoek is beschikbaar in het Engels:

Enkele cijfers

Volgens de schattingen van de WHO en IAO werden in 2019 1,6 miljard mensen van werkende leeftijd (15 jaar of ouder) blootgesteld aan uv-straling tijdens hun werk in de buitenlucht, wat overeenkomt met 28 procent van alle mensen in de werkende leeftijd. Alleen al in 2019 stierven bijna 19.000 mensen in 183 landen aan niet-melanoom huidkanker doordat ze buiten in de zon hadden gewerkt. De meerderheid (65 procent) was mannelijk.

Beroepsmatige blootstelling uv-straling de werkgerelateerde risicofactor met het op twee na hoogste aantal sterfgevallen door kanker wereldwijd. Tussen 2000 en 2019 is het aantal sterfgevallen door huidkanker als gevolg van beroepsmatige blootstelling aan zonlicht bijna verdubbeld - een stijging met 88 procent, van 10.088 sterfgevallen in 2000 tot 18.960 sterfgevallen in 2019.

Oproep tot actie

Het onderzoek roept op tot meer actie om werknemers te beschermen tegen gevaarlijk werk in de buitenlucht. Aangezien huidkanker zich ontwikkelt na jaren of zelfs decennia van blootstelling, moeten werknemers al op jonge leeftijd worden beschermd tegen uv-straling op het werk. Regeringen moeten beleid en regelgeving opstellen, implementeren en handhaven die buitenwerkers beschermen tegen door de zon veroorzaakte huidkanker door schaduw te bieden, werktijden te verschuiven weg van de zon, voorlichting en training te geven en werknemers uit te rusten met zonnebrandcrème en persoonlijke beschermende kleding (zoals een breedgerande hoed, shirts met lange mouwen en lange broeken). Beschermende maatregelen moeten worden genomen wanneer de uv-index, een schaal die de hoeveelheid huidbeschadigende UV-straling meet, drie of hoger is.

SunSmart Global UV App

De WHO, de IAO, de Wereld Meteorologische Organisatie en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties hebben samen een applicatie ontwikkeld: de SunSmart Global UV App, waarmee buitenwerkers hun blootstelling aan uv-straling kunnen inschatten.

Relevante pagina’s op BeSWIC

Op deze BeSWIC-website zijn er in het verleden al een aantal artikels verschenen over de gevaren van uv en het werken bij grote hitte. Hieronder enkele voorbeelden:

Bekijk ook de rubrieken Blootstelling aan warmte en Kankerverwekkende en mutagene agentia.

Meer informatie

(Bron: ILO News Update – november 2023: Occupational exposure to UVR: Working under the sun causes 1-in-3 deaths from non-melanoma skin cancer, say WHO and ILO)